Artikelen invoeren

 

Op vakantie in Turkije en dan artikelen invoeren in Nederland kent een aantal wettelijke regels. Turkije is geen EU-land en de hoeveelheden van bijvoorbeeld alcohol en tabak die ingevoerd mogen worden zijn lager dan vanuit een EU-land.

 

Artikelen die een toerist mag meenemen vanuit Turkije naar Nederland (2018):

 

Nagemaakte artikelen

 

Handelaren in Turkije bieden regelmatig voor lage prijzen merkartikelen aan. Bij zo’n lage prijs gaat het bijna altijd om namaak. Artikelen die worden vervalst zijn bijvoorbeeld: schoenen, kleding, tassen, horloges en parfum. Het is verboden om nagemaakte artikelen mee te nemen en in te voeren in Nederland tenzij er sprake is van een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik. Bij grote hoeveelheden neemt de douane nepartikelen in beslag en krijgt u een boete van minstens 175 euro. Nagemaakte artikelen en het aantal die wel zijn toegestaan om mee te nemen vanuit Turkije voor eigen gebruik zijn :

 

Horloges – 3 stuks

Parfums /  Eau de toilette 250 ml

DVD – maximaal 3 films

Datadragers – Geen

Overige goederen, zoals kleding – 3 stuks of 3 paar.

 

Geen belasting bij invoer

 

Voor goederen van buiten de EU hoeft men geen belasting te betalen als de totale waarde van de goederen niet meer is dan € 430.

 

Reisbenodigdheden: zoals persoonlijke bagage en medicijnen, zijn alle gebruiks- en verbruiksgoederen zonder handelskarakter. Het gaat alleen om goederen bestemd voor persoonlijk gebruik, er mag geen sprake zijn van een commercieel karakter. De douane kan vragen om een bewijs dat de goederen in Nederland of een ander EU-land zijn gekocht met betaling van belastingen. Dit geldt vooral voor luxe en kostbare goederen (bijvoorbeeld foto- en filmtoestellen, muziekinstrumenten, laptops en sieraden). In dat geval is het handig om van deze luxe artikelen een aankoop-, betalings- of garantiebewijs mee te nemen.

 

Alcohol en tabak, de toegestane hoeveelheden zijn: 1 liter sterke drank of  2 liter mousserende wijn of  2 liter sherry of port of een evenredig assortiment van deze producten. 200 sigaretten of  250 gram rooktabak of 100 cigarillo’s of  50 sigaren.