Istanbul

 

Istanbul is de grootse stad van Turkije en de enige stad ter wereld die in de continenten Europa en Azië ligt. Istanbul ligt in het noordwesten van Turkije en ligt aan de Bosporus, een zeestraat die de Zee van Marmara met de Zwarte Zee verbindt. Een groot gedeelte van de stad staat op de Unesco werelderfgoed lijst.

 

De Gouden Hoorn (Haliç) is een riviermonding en een natuurlijke haven in Istanbul. Over de Gouden Hoorn ligt de Galatabrug, het is de langste beweegbare brug (basculebrug) ter wereld en de brug verbindt de twee stadsdelen. Aan de westkant ligt het stadsdeel Eminönü en aan de oostkant Galata. Istanbul was in 2010 Culturele hoofdstad van Europa en mede hierdoor één van de meeste bezochte wereldsteden voor een korte of langere vakantie. 

 

Bezienswaardigheden Istanbul

 

 

Bij een bezoek aan de stad Istanbul wordt meestal de Grote Bazaar (Kapali carsi) bezocht, een enorme overdekte bazaar die bestaat uit 61 straten en circa 4.500 winkels. Er is van alles te koop zoals: tapijten, sieraden, leren jassen en tassen maar ook aardewerk en specerijen.

 

 

 

 

 

Het oude Hippodroom van Constantinopel  (Sultanahmet Meydani) was een stadion, nu is het een plein en ligt in de wijk Sultanahmet. Onder het Hippodroom ligt de Basilica Cisterne, ook wel het verzonken paleis genoemd.

Het Verzonken Paleis (Yerebatan Saray) is een Byzantijnse cisterne (ondergronds waterbekken) die rust op 336 zuilen. Een aantal scènes van de James Bond film “From Russia With Love” werd in deze cisterne opgenomen.

 

Het Topkapi paleis en museum, een waar doolhof van poorten, paviljoens en binnenplaatsen, te zien zijn oa: een wapencollectie, Osmaanse miniaturen, sieraden.

 

 

 

De Hagia Sophia (Ayasofya), “de heilige wijsheid” is de grootse basiliek (kerkgebouw) uit het Byzantijnse Rijk en een goed voorbeeld van de Byzantijnse architectuur. Later werd het heiligdom omgebouwd tot moskee met vier minaretten, nu is het een museum. Vooral de enorme koepel van de Agia Sophia is opmerkelijk, er is maar één grotere koepel op aarde, die van de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

 

 

 

 

De Blauwe moskee  of de Sultan Ahmetmoskee (Sultanahmet Camii) ligt tegenover de Hagia Sophia en wordt de Blauwe moskee genoemd vanwege het vele blauwe tegels, het faience aardewerk, aan de binnenmuren van de zes minaretten. Er zijn ruim 20.000 handgeschilderde tegels gebruikt. De zes minaretten bij de moskee zijn opvallend, het aantal minaretten, meestal wordt er maar een minaret gebouwd, gaf de rijkdom aan van de opdrachtgever.

 

Hoog boven de stad Istanbul ligt de Süleymaniye-moskee, deze moskee is iets kleiner dan de Hagia Sophia. Tussen de vier minaretten aan de voorkant ligt een mooie marmeren vloer en de moskee heeft veel ramen waardoor er een mooie lichtinval in de moskee is.

 

 

Uitgaan Istanbul

 

In Istanbul zijn talloze restaurants, uitgaans en overnachtingsmogelijkheden, een ideale plaats voor een stedentrip of als uitvalsbasis voor een vakantie in Turkije.  Als er voldoende tijd is na de bezichtigingen is het ook heel leuk om een boottocht te maken op de Bosporus en vanaf daar de stad en de indrukwekkende brug te zien. 

 

Het Taksimplein wordt gezien als het centrum van het moderne Istanbul, rondom het plein liggen veel winkels en cafés en er is een tramverbinding. Er staat het Republiek monument (Cumhuriyet Aniti), een standbeeld van elf meter hoog met de oprichters van de Turkse Republiek: Mustafa Kemal Atatürk, Ismet Inönü en Fevzi Çakmak. Het Taksimplein is een centraal ontmoetingspunt en staat voor veel Turken symbool voor democratie en vrijheid, het  is ook een belangrijke plaats voor evenementen en demonstraties.

 

 

 

vakantie Turkije