Izmir

 

Izmir is een havenplaats met de meest belangrijke haven van het Egeïsch gebied. Het is de derde grootste stad in Turkije en volgt qua inwoneraantal na Istanbul en Ankara. De stad ligt mooi op de heuvels in de bocht van een baai. Aan de haven liggen goede visrestaurants met kreeft en zeebaars als specialiteit. Tot aan 1930 werd de stad Smyrna genoemd, Izmir is een samenvoeging van “is Smirnin”. De stad wordt de tweede culturele hoofdstad (na Istanbul) van Turkije genoemd. In het Cultureel Centrum worden opera’s, toneelstukken, concerten en dans voorstellingen gegeven. Elk jaar is er in juni en juli het Internationale Kunstfestival, het festival wordt onder meer gehouden in het Kultur Park in het centrum van Izmir, ten noorden van de bazaarwijk. In het Kultur Park ligt ook een meer en vooral in de weekenden zit de lokale bevolking hier graag in de schaduw van de palmbomen.

 

Konak en agora

 

Izmir heeft verschillende grote stadswijken, de wijk Konak is het historische Izmir en de kern van de stad. Op het Konakplein staat een historische klokkentoren gebouwd in de Ottomaanse architectuur stijl. De klokkentoren is afgebeeld op een van de Turkse Lira bankbiljetten.

 

De restanten van de oude agora (marktplein) van Smyrna vormen nu het Izmir Agora Museum, het openlucht museum bestaat uit vijf delen. De agora gelegen op de noordelijke hellingen van de Pagos heuvels was de commerciële, juridische en politieke kern van de oude stad en het centrum voor artistieke activiteiten en onderwijs.

 

De Kadifekale is de naam van de heuvel en van het oude kasteel (fluwelen kasteel) op deze heuvel. De Kadifekale was de oude akropolis (bovenstad) van Izmir. Vanaf hier is er een prachtig uitzicht op de stad en de haven.

 

Vakantie omgeving Izmir

 

Ten zuiden van Izmir liggen de plaatsen Seferihisar, Gumuldur en Ozdere. Het zijn rustige vakantiegebieden aan de Egeïsche kust en een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Izmir, Epheze of Cesme. De manier om een strandvakantie en een authentieke dorpssfeer te combineren met de rijke cultuur van Turkije. Ruime keus in goedkope hotels in Izmir en omgeving.