Kas zwemwedstrijd

 

Elk jaar is er in juni een zwemwedstrijd tussen het Turkse Kas en het Griekse eilandje Kastelorizo om de vriendschap tussen Turkije en Griekenland te benadrukken. De wedstrijd is een zwemmarathon en kan om veiligheidsredenen slechts een zeer beperkt aantal deelnemers hebben. Het Griekse eiland Kastelorizo wordt in het Turks Meis genoemd.

 

 

Meis eiland

 

Meis of Kastelorizo is het meest oostelijke bewoonde eiland van Griekenland, het heeft een oppervlakte van negen vierkante kilometer en zo’n 500 inwoners. De naam van het eiland is afgeleid van de Italiaanse naam voor “rood kasteel” en het eiland heeft een eigen vliegveld. Tussen de Turkse badplaats Kas en het Griekse Kastelorizo is een goede ferryverbinding, in nog geen 20 minuten wordt je van Turkije naar Griekenland gebracht of van Meis naar Kas als je in bezit bent van het verplichte Turkse visum. Ga je alleen voor 1 dag op excursie van Griekenland naar Turkije dan krijg je een dagvisum die een dag geldig is voor een bezoek aan Turkije.

 

Vriendschap

 

De zwemafstand voor de deelnemers aan de zwemwedstrijd is 7100 meter en wordt in 2019 voor de vijftiende keer gehouden. Normaal gesproken zijn er nogal wat meningsverschillen tussen beide landen maar de zwemtocht tussen Kastelorizo (Meis) en Kas staat in het teken van vriendschap tussen de landen. Symbolisch laten de zwemmende deelnemers zien dat de verschillen tussen deze landen overbrugbaar zijn. De organisatie van deze happening is gestart op particulier initiatief om te benadrukken dat Turkije en Griekenland  vriendschappelijk met elkaar om kunnen gaan.

 

Deelnemers zwemwedstrijd

 

De belangstelling voor de zwemwedstrijd is elk jaar zo groot dat veel potentiële deelnemers worden teleurgesteld. Uit veiligheidsoverwegingen kunnen er slechts maximaal 200 deelnemers zijn. De zwemmers gaan met de ferry van Kas naar Meis en zwemmen vervolgens terug naar Turkije. Aanmelden voor de vriendschappelijk zwemrace kan bij de organisatie van het International Lycian Kas Culture en Artfestival in Kas. Er is een ruime keus in goede hotels in Kas.