Kayseri

 

Kayseri ligt aan de voet van Mount Erciyes in provincie Kayseri, het is een grote stad met circa 850.000 inwoners. Kayseri is een van de Anatolische Tijger steden vanwege de snelle economische groei. Een stad krijgt deze titel op basis van de bedrijven en hun economisch perspectief. De stad heette vroeger Mazaka en was de hoofdstad van de provincie Cilicië, later werd de naam Caesarea in Cappadocië en in de tijd van de Seltsjoeken werd dit Kayseri. De stad is steeds bewoond geweest en er zijn nog verschillende monumenten uit het Seltsjoekse en het Ottomaanse tijdperk te zien.

 

 

Naast de historische bezienswaardigheden is Kayseri vooral een moderne stad met winkelcentra, een groot sportcentrum, een aantal universiteiten, de luchthaven Erkilet en goede treinverbindingen naar onder andere de plaatsen Ankara en Kars.

 

Bezienswaardigheden Kayseri

 

  • Het Cumhuriyet Plein met het grote ruiterstandbeeld van Mustafa Kemal Ataturk.
  • De citadel of de vestigingsmuren ook wel het fort of kasteel genoemd. De citadel heeft negentien zwarte basalten torens en is na de renovatie vooral in gebruik als winkelcentrum.
  • De Klokkentoren van Kayseri.
  • Het Pinarbasi park is een stadspark waar veel sculpturen staan.
  • Sahabiye Madrassa gebouwd in 1267 door de Seltsjoeken.

Verschillende musea zoals het archeologisch museum.

 

 

  • Burunguz moskee en de Hutant Hatun moskee.
  • De Maagd Maria kerk, een oecumenische kerk van het voormalige Caesarea Bisdom. Het Caesarea Bisdom was aanwezig van 325 tot 1922, na de Grieks-Turkse bevolkingsuitwisseling werd het bisdom verlaten.

 

25 kilometer ten zuiden van Kayseri ligt de Erciyes berg met het Erciyes Skicentrum. Het skiseizoen is officieel geopend van 15 november tot 1 mei. Erciyes is een belangrijke plaats voor Snowkiten, door de stijgende lucht in de bergen is het mogelijk om lange sprongen te maken. Alle materialen voor snowkite zijn te huur, er wordt les gegeven en er is elk jaar een internationaal snowkite festival.

In de vlakte van Kayseri, twintig kilometer ten noordoosten van de stad, liggen de opgravingen van Kultepe een belangrijke archeologische site.

25 kilometer ten noorden van de stad ligt de Yamula Dam en het Yamula reservoir aan de Kizilirmak rivier. De Kizilirmak oftewel de Rode rivier, is met een lengte van 1355 kilometer de langste rivier in Turkije.

70 kilometer ten zuidwesten van de stad ligt het nationaal park Sultan Sazligi en 120 kilometer ten zuiden ligt het nationaal park Aladaglar. Circa 100 kilometer ten oosten ligt het centrale gedeelte van het landschap Cappadocië.

 

Er is een ruime keus in hotels of Bed & Breakfast vanaf 20 euro per nacht.