Klimaat Turkije

 

Het klimaat van Turkije en de beste reisperiode in de verschillende streken van Turkije. In alle streken is de lente de mooiste periode wanneer de velden en de bergen vol met wilde bloemen staan. In de lente is het nog koel genoeg voor stevige wandelingen of fietstochten en de meest populaire bezienswaardigheden zijn nog rustig om te bezoeken.

 

 

Zuidkust en Egeïsche kust

 

De beste reisperiode naar de zuidkust van Turkije en naar de Egeïsche kust is in de maanden mei, juni en september. In de maanden juli en augustus kan het te warm zijn om de bezienswaardigheden te bekijken en het kan zeker midden op de dag te heet zijn om op het strand te gaan liggen. De temperatuur loopt in de maanden juli en augustus op tot boven de 30 graden en hittegolven zijn geen uitzondering. De beste periode qua temperatuur om in de noordelijke Egeïsche Zee en in de Zee van Marmara te zwemmen is van juni tot september. De zuidelijke Egeïsche Zee en de Middellandse Zee is al wat eerder op een aangename zwemtemperatuur, daar wordt gezwommen van april tot begin november.

 

Centraal-Anatolië

 

De beste reisperiode in Centraal-Anatolië  voor bezichtiging van de bezienswaardigheden is van juni tot en met september. In de drukste zomermaanden juli en augustus kan het bij populaire bezienswaardigheden zoals Cappadocië redelijk druk zijn. Het skiseizoen in Centraal-Anatolië loopt van december tot april.

 

Oost-Turkije

 

De beste reisperiode in Oost-Turkije is qua temperatuur van juni tot september.

 

Het skiseizoen begint in Oost-Turkije in november en loopt door tot eind mei.

 

Zwarte Zee kust

 

De winters aan de Zwarte Zee kust in Turkije zijn mild met vrij veel regen. Het zomerseizoen begint voornamelijk in juni en loopt door tot september. In de zomer blijft het koeler aan de Zwarte Zee Kust dan aan de Egeïsche kust en de Zuidkust, de temperatuur komt aan de Zwarte Zee kust zelden boven de 28 graden.