Konya

 

Konya ligt in de provincie Konya in de regio Centraal-Anatolië in Turkije, ten noordoosten van Antalya. Konya is de thuisbasis van het soefisme, een religieus en spiritueel geloof met mystieke tradities. Vooral tijdens de Ramadan, de vastenperiode, is Konya de meest religieuze stad van Turkije. De leidende persoon van de soefibeweging in Konya was Jalal ad-Din Rumi (1207-1273), meestal Rumi of Mevlana genoemd. Rumi was een filosoof en dichter, zijn gedichten zijn op grote schaal vertaald en in veel landen uitgegeven, ook in Nederland. 

 

Rumi geloofde in muziek, poëzie en dans als een weg naar de universele liefde. Vanuit dit idee ontwikkelde de dansende derwisjen zich tot een rituele vorm, een derwisj heeft de gelofte van armoede afgelegd en een bepaalde spirituele status bereikt. De dansende derwisjen bereiken een extatische staat van universele liefde door rond te draaien. Het Mevlana festival wordt ieder jaar gehouden van 14 tot 17 december ter herdenking aan het overlijden van Mevlana (Rumi).

 

Bezienswaardigheden Konya

 

Het Mevlana klooster of Mevlana Tekke ligt in het centrum van de stad met een opmerkelijke blauwgroene koepel. De derwisjen hebben hier zes eeuwen gewoond en Mevlana (Rumi) ligt hier begraven. Vanaf 1927 is het een museum met kostbare kunstvoorwerpen en meubels. Op de binnenplaats rondom het wasbekken voerden de derwisjen hun wervelende dansen uit. In het hoofdgebouw staan de weelderig versierde tomben van Mevlana, zijn zoon en andere hoge derwisjen. De tombe van Mevlana is een magnifiek bewerkte sarcofaag met inscripties van zijn eigen verzen en staat midden onder de groene koepel die aan de binnenzijde bezaaid is met sterren. Naast de tombe ligt de Semahane, een hal met tapijten en kandelaars waar ieder jaar in december de “sema” wordt gedanst.

De Karatay Madrasa is een Koranschool die werd gebouwd in 1251, het is nu een museum met tegels uit de Seldjoekse (Turks-Perzische traditie) en Ottomaanse tijd. De mooiste tegelwerken met afbeeldingen van mensen en vogels komen uit het Seldjoekse paleis aan het Beysehir Meer.

 

De Selimiye moskee ligt naast het Mevlana museum, het is een Ottomaanse moskee uit de 16 de eeuw en een dubbel-minaret moskee met zeven koepels.

Het Alaeddin park in het centrum van de oude stad met paden, veel groen, cafés en de Ince Minare (slanke minaret).

 

Sille is een klein dorp en ligt acht kilometer ten noordwesten van Konya. Er zijn grotten van kluizenaars in de rotsen en restanten van byzantijnse kerken te zien. Sille was een van de weinige dorpen waar tot 1922 de Cappadocische Griekse taal werd gesproken (een Turks-Griekse mengtaal). Het dorp werd bewoond door Grieken die daar meer dan 800 jaar vreedzaam naast elkaar leefden met de nabijgelegen Turken van Konya. De reden voor deze co-existentie was Rumi.

 

Ruime keus in hotels in Konya of bezoek Konya tijdens een culturele rondreis met de hoogtepunten van Turkije.