Kusadasi

 

Kusadasi ligt aan de westkust van Turkije in de provincie Aydin aan de Egeïsche Zee. De naam komt van het eiland voor de kust dat de vorm van een vogelkop zou hebben en daarom Vogeleiland werd genoemd. Het eilandje Guvercin Adasi voor de kust van Kusadasi is door de gebouwde dam inmiddels een schiereiland.

 

 

De havenplaats Kusadasi wordt vrij druk bezocht vooral vanwege de nabij gelegen bezienswaardigheid Epheze, cruiseschepen meren regelmatig aan voor een bezoek aan het archeologische gebied. Kusadasi heeft een goed uitgeruste jachthaven en er zijn veel hotels, restaurants en winkels. Voor de liefhebbers van een bruisend nachtleven is er centraal in de oude stad de Barlar Sokak, de barstraat, met onder meer Ierse pubs en veel andere internationale getinte cafe’s.

 

Bezienswaardigheden Kusadasi

 

  • De Karavanserai bij de haven, een vroegere overnachtingsplek voor karavanen, nu een hotel.
  • Het Vogeleiland, tegenwoordig Guvercin Adasi of Duiveneiland genoemd met het Byzantijnse kasteel waar nu een museum in is gevestigd.
  • Jeepsafari, ontdek de omgeving buiten de gangbare paden.
  • Quad safari, rij over de stranden en de duinen.
  • Dagelijks zijn er vanuit de haven excursies naar het Griekse eiland Samos.
  • Twee waterparken, Adaland en Aqua Fantasy.
  • De oude stad Epheze ligt op 18 kilometer van Kusadasi.
  • Elke zaterdag is er een grote Turkse markt in Selcuk.

 

Natuurgebied Dilek

 

Nationaal Park Dilek ligt 32 kilometer ten zuiden van Kusadasi. Het schiereiland steekt zo’n 20 kilometer in de Egeïsche Zee en is gemiddeld 600 meter hoog, de hoogste top is de Dilek berg op 1237 meter hoogte. In het natuurgebied groeit veel maquis en de zwarte den, de meest opvallende dieren die hier leven zijn de Mediterrane monniksrob en de Anatolische panter. In het park zijn verschillende rustige zandstranden die aan de rotsachtige kust liggen.

 

Vakantie Kusadasi

 

Er is een ruime keus in accommodaties in Kusadasi en omgeving. Er zijn veel stranden rondom de stad, de meeste stranden hebben de Blauwe Vlag erkenning en er zijn veel watersport mogelijkheden. Het strand in het centrum direct naast de jachthaven is meestal erg druk. Drie kilometer buiten de stad ligt het Kadinlar Plaji oftewel Ladies Beach, een zandstrand met kleedhokjes, ligstoelen en parasols, op Ladies beach zijn geen motorvoertuigen toegestaan. Long Beach wordt gezien als een kindvriendelijk zandstrand vanwege de langzaam aflopende zeebodem. Na dit strand is er nog het Silver Sand, Paradise Beach en het laatste strand voor de plaats Guzelcamli is Love Beach, een rustig gebied met uitzicht op het nationaal park Dilek en op het Griekse eiland Samos. De stranden zijn bereikbaar met de Dolmus (minibus) of met pendeldiensten vanuit het hotel.