Luchthavens Turkije

 

De derde luchthaven van Istanbul moet de grootse luchthaven of een van de grootste luchthavens ter wereld worden. De nieuwe luchthaven van Istanbul in Turkije zal de grootste en waarschijnlijk in de toekomst de drukste luchthaven ter wereld worden en elk jaar 150 miljoen passagiers gaan vervoeren. Verschillende architectenbureaus werken samen om dit enorme project te laten slagen. Deze samenwerkende bureaus zijn: Grimshaw Architects, Haptic, Architects en het Nordic Office of Architecture. De gezamenlijke architectenbureaus hebben onlangs foto’s vrijgegeven van het nieuw te bouwen vliegveld.

 

Grootste luchthaven ter wereld

 

De grootste luchthaven ter wereld komt te liggen op 35 kilometer van Istanbul aan de Zwarte Zee kust in Turkije in het Europese gedeelte van de stad. Als de luchthaven klaar is zullen er zes landingsbanen zijn met een maximale capaciteit van 150 miljoen passagiers per jaar. De bouw is begonnen in 2014 en wordt naar verwachting eind 2018 volledig afgerond, de opening staat echter al gepland op 29 oktober 2017 op de Dag van de Republiek, een nationale Turkse feestdag. Het nieuwe vliegveld zal in eerste instantie een capaciteit van 90 miljoen reizigers krijgen maar dit kan uitgroeien tot een capaciteit van 150 miljoen passagiers. De nieuwe terminal van de luchthaven van Istanboel komt onder een dak met een vloeroppervlakte van bijna 1 miljoen vierkante meter. Hiermee wordt het de grootste luchthaven ter wereld in zijn soort. Het team van architecten heeft de luchthaven ontworpen naar het unieke karakter van Turkije. Het is de toegangspoort van Istanboel en van Turkije en daarmee een belangrijk welkom voor de vele toeristen en zakenreizigers die het land bezoeken. De geometrische dakramen bieden veel daglicht en benadrukken de belangrijke gebieden in de terminal zoals: de check-in, de paspoortcontrole en het winkelgebied.

 

© foto’s:  Grimshaw Architects, Haptic, Architects en het Nordic Office of Architecture.

 

Luchthaven Istanbul Ataturk en Sabiha Gokcen

 

De oudste luchthaven van Istanbul is de luchthaven Istanbul Ataturk, deze ligt ten zuidwesten van het centrum in het Europese gedeelte van de stad en is de thuishaven van Turkish Airlines. De luchthaven Istanbul Ataturk is nu al de op drie na grootste luchthaven van Europa met ruim 57 miljoen passagiers maar er is geen ruimte voor een extra landingsbaan. De luchthaven Istanbul Sabiha Gokcen ligt aan de oostelijke rand van de stad in het Aziatische gedeelte en heeft nu een capaciteit van circa 23 miljoen passagiers.

 

Er is een uitgebreide keus in hotels en pensions in Istanbul vanaf 35 euro per nacht.