Manavgat

 

Manavgat is een vrij grote stad in de provincie Antalya, de stad ligt op nog geen tien kilometer van de plaats Side en heeft verschillende winkelstraten en een winkelcentrum. De moskee met vier minaretten is gratis toegankelijk en heeft een bijzonder interieur. Manavgat heeft een mooie ligging in een vruchtbare vlakte tussen het indrukwekkende Taurusgebergte in het noorden en de lange kustlijn met de vele stranden in het zuiden.

 

De rivier Manavgat stroomt dwars door de stad. Van oorsprong is het een agrarisch gebied waar in de vlakte aan de voet van het gebergte maïs, katoen en sesamzaad wordt verbouwd. De laatste jaren is, vooral vanwege de aantrekkelijke natuur in de omgeving, het toerisme in opkomst. Ten zuidoosten liggen aan de kust het Sorgun bos, het Titreyengol of Titreyenmeer en het dorp Kizilagac.

 

 

Elke maandag is er een grote markt of bazaar in het centrum van Manavgat met verse lokale producten zoals kaas en fruit maar ook kleding, sieraden en lederwaren. Een gedeelte van de markt is de kruidenbazaar en deze staat bekend om het grote aanbod van kruiden uit alle windstreken. De naam Manav staat voor kruidenier. De markt wordt druk bezocht en vooral tegen de middag kan het vinden van een parkeerplaats moeilijk zijn.

 

Manavgat watervallen

 

De indrukwekkende Manavgat watervallen liggen circa drie kilometer ten noorden van de stad, het zijn geen hoge maar wel brede watervallen. De watervallen zijn bereikbaar met lokale bootjes of met de dolmus (kleine bus). In de avond wanneer er verlichting achter het water is krijgt het geheel een sprookjesachtig aanzien. Een kilometer ten noorden liggen de kleinere en rustigere Kucuk Selale watervallen.

 

De Manavgat rivier ontspringt in het Taurusgebergte en heeft een lengte van z’n 90 kilometer. Via de watervallen en twee dammen, de Oymapinar Dam en de Manavgat Dam, stroomt de rivier naar de Middellandse zee. De Oymapinar Dam (Oymapinar Baraji) is 360 meter breed en 157 meter hoog, er is een opslagreservoir voor 300 miljoen kubieke meter water. Het water wordt gebruikt om drinkwater en energie te garanderen in de omgeving. Op de Manavgat rivier kunnen boottochtjes gemaakt worden. In de lokale restaurants is het hoofdgerecht verse forel uit de rivier met een verfrissende Turkse wijn.

 

Vakantie Manavgat, Titreyengol en Kizilagac

 

In Manavagat, Side, Titreyengol en Kizilagac liggen luxe hotels aan de lange zandstranden. Veel hotels bieden all inclusive en worden gezien als kindvriendelijk vanwege animatie, kindermenu’s en de goede en vaak beveiligde Blauwe Vlag stranden. De omgeving met de mooie natuur en cultuur is ideaal voor een actieve vakantie maar ook voor alleen een strandvakantie is dit deel van de Turkse kust een prima locatie.     Hotels in Manavgat