Mardin

 

Mardin ligt in de provincie Mardin in de regio Zuidoost-Anatolië in Turkije, 20 kilometer ten noorden van de grens met Syrië. Er is een luchthaven en de plaats is bereikbaar met een binnenlandse vlucht vanaf Ankara of Istanboel.

 

 

Mardin staat vooral bekend om de mooie architectuur en werd door de historicus Arnold Toynbee de mooiste stad ter wereld genoemd. De oude stad ligt aan de kasteelheuvel en kijkt uit over de vlakte van Mesopotamië, gelegen tussen de rivieren de Eufraat en de Tigris. Mesopotamië is een Grieks woord en betekent “midden tussen de rivieren”.  

 

De bijzondere bouwstijl in Mardin is afkomstig van de Artuqiden, een Turkse dynastie die in de 11 de en 12 de eeuw dit gebied beheerste en gesticht werd door Artuq. De Artuqid architectuur wordt gekenmerkt door de beige gekleurde kalkstenen rots, de decoraties en de Arabische stijl van de gebouwen. Vooral in de rode gloed van de avondzon is de oude stad een schitterende bezienswaardigheid. Mardin is door de vele gebouwen in deze architectuur een waar openluchtmuseum. Het fort van Madrin of het Mardin Kalesi wordt vanwege de hoogte ook  wel het “adelaarsnest” genoemd. Er zijn verschillende madrassa’s (religieuze scholen), moskeeën, kloosters en kerken. De Grote Moskee (Ulu Camii) is de oudste moskee van Mardin en vermoedelijk gebouwd tussen 1160 en 1170. Vanaf de Ulu Camii is er een mooi uitzicht op de vlakte van Mesopotamië.

 

Tur Abdin

 

De berg Tur Abdin ligt aan de bovenloop van de Tigris ten oosten van Mardin. Tur Abdin betekent “berg van de dienaren Gods” of “dienarenplateau”, het is de heilige berg van de Syrsich-orthodoxe kerk. In de middeleeuwen waren hier vier bisdommen en 80 kloosters, het was een welvarend gebied door de landbouw en de handel. Nu zijn er nog vier tot acht kloosters actief in functie, de twee bekendste zijn: Mor Hananyo en Mor Gabriel. Het Mor Gabriel ook wel Deyrulmur klooster genoemd is het oudste of een van de oudste christelijke kloosters ter wereld. Het klooster ligt in het berglandschap van de Tur Abdin ten zuidoosten van de plaats Midyat en is een belangrijk bedevaartsoord. De oorspronkelijke bewoners van de Tur Abdin regio worden Suryoye genoemd.

 

 

Deyrulzafaran

 

Het Deyrulzafaran of het Mor Hananyo klooster is een bewoond Syrisch-orthodox klooster, vijf kilometer ten oosten van Mardin. Het klooster Zafaran wordt ook wel het Saffraan klooster genoemd, vanwege de warme gele kleur van de steen van het gebouw, in de mortel zou bij het bouwen saffraan zijn gebruikt. Het klooster is gesticht in het jaar 493 en monniken geven er nu nog godsdienstonderwijs en taalles in het Aramees.

 

   hotels in Mardin