Mereymana

 

Meryemana of Meryem Ana Evi is het Huis van de Maagd Maria, een christelijk en moslim heiligdom in Turkije.

 

Meryemana ligt op de oostelijke helling van de Bulbul Dagi ook wel Mount Koressos genoemd, zes kilometer ten zuiden van Efes (Epheze) en 20 kilometer ten noordoosten van de kustplaats Kusadasi.

 

 

 

 

Het heiligdom is onder de aandacht gekomen door een visioen van Anne Catherine Emmerich (1774-1824). De restanten van het huis dat mede door haar gedetailleerde visioenen werd ontdekt werd waarschijnlijk al lange tijd vereerd door bergbewoners die afstamden van de christenen van Efeze. De plaats heette toen Panaya Kapulu,”Poort naar de Maagd”.

 

Mereymana is volgens pelgrims de plaats waar Maagd Maria de laatste jaren van haar leven heeft gewoond en waar ze haar laatste aardse rustplaats vond. Het is een bedevaartplaats voor christenen en moslims. Het gerestaureerde huis doet nu dienst als kapel. Bij de ingang van de kapel is een grote ruimte met een altaar en een standbeeld van de Heilige Maagd Maria.

 

De Wall of Wishes is een muur naast de kapel waar wensen of gebeden worden opgehangen.

 

Achter de kapel bij het plein liggen de bronnen, veel bezoekers drinken het bronwater en nemen ook wat mee voor familie of vrienden. Volgens sommige mensen brengt het drinken van het water genezing, volgens andere is het drinken van het water meer symbolisch een zuivering van lichaam en geest.

 

Het heiligdom is bezocht door verschillende pausen:  paus Paulus VI op 26 juli 1967, paus Johannes Paulus II op 30 november 1979 en paus Benedictus XVI op 29 november 2006.

 

Elk jaar op 15 augustus, feestdag van de Maria Tenhemelopneming, volgen pelgrims een pelgrimstocht naar Mereymana. Elke dag van maandag t/m zaterdag is er om 18:00 een Heilige Mis en elke zondag om 10:30 is er een Engelstalige Heilige Mis. Elke eerste zaterdag van de maand vanaf mei t/m oktober is er om 21:00 een kleine processie bij kaarslicht, een rozenkransgebed en hierna volgt een Mis. Voor de bijeenkomst op zaterdagavond en zondagochtend is er een speciale busdienst beschikbaar vanaf Kusadasi.

 

Openingstijden

 

Meryemana is in de maanden oktober t/m maart geopend van 08:00 tot 17:00 uur en in de maanden april t/m september geopend van 08:00 uur tot 19:00 uur. De entreeprijs is 15 Turkse Lira (2018). Bij de parkeerplaats is een restaurant en zijn wat souvenirs te koop, ansichtkaarten kunnen gefrankeerd worden met een postzegel met een afbeelding van het standbeeld van Maagd Maria.

 

Meryemana ligt tussen de kustplaatsen en vakantiebestemmingen Kusadasi   en  Izmir

 

sfeervolle hotels in deze omgeving