Miniaturk

 

Het Miniaturk in Turkije is een van de grootste miniatuurparken ter wereld. Het park ligt aan de noordoostelijk oever van de Gouden Hoorn in Istanboel, de Gouden Hoorn is de lange baai van de Bosporus naar Istanboel. Het miniatuurpark is officieel geopend op 2 mei 2003 door premier Erdogan en elk jaar worden er nieuwe miniatuur gebouwen toegevoegd. Miniaturk wordt ook wel het “Kleine land” of “Mini-Turkije” genoemd.

 

Miniaturk heeft een totale oppervlakte van 60.000 vierkante meter, 40.000 hiervan is groenruimte, op 15.000 vierkante meter staan de miniatuurmodellen van de gebouwen en de overige ruimte is gevuld met onder meer musea, speeltuinen, zwembaden, waterwegen en een grote parkeerplaats. Kinderen vinden vooral de miniatuurtrein leuk, die tussen de paden en de speeltuin loopt.

 

Er zijn twee museums in Miniaturk, het Panorama Victory museum en het Crystal museum. Het Panorama Victory museum toont de slag om Gallipoli en de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog. Met behulp van driedimensionale modellen, geluid en licht wordt een levendige compositie getoond van de geschiedenis.

 

In het Crystal museum staan 16 historische monumenten van kristal glas, met behulp van de lasermethode ontstaat een bijzonder 3D beeld. Het driedimensionale beeld is een schitterende afspiegeling van de historische allure van de gebouwen.

 

De miniaturen in Miniaturk hebben een schaal van 1 op 25 ten opzichte van de oorspronkelijke grootte van de gebouwen en de miniaturen zijn uitgebreid getest op duurzaamheid in alle weersomstandigheden.

 

In 2018 zijn er in het miniatuurpark 59 gebouwen op schaal uit de stad Istanboel, zoals het Topkapi paleis, het Taksim republiek monument, de Hagia Sophia en de Galatatoren. 55 miniaturen uit het gebied Klein-Azië of Anatolië waaronder Pamukkale, Aspendos, Tempel van Artemis, stenen huizen van Mardin, Mausoleum van Ataturk en het Sumela klooster. Twaalf miniaturen van bekende bouwwerken uit het buitenland, zoals het Station van Damascus, de Mostarbrug van Bosnië en Herzegovina en het Ecyad kasteel uit Mekka.

Jaarlijks worden er nog nieuwe miniaturen aan het park bijgevoegd.

 

Openingstijden en toegangsprijzen

 

Miniaturk is 365 dagen per jaar open, dus ook op alle zon- en feestdagen. De openingstijden zijn van 9 uur tot 18:00 uur. Het themapark is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er ligt een grote parkeerplaats. Het grootse gedeelte van het themapark is niet overdekt, plan een bezoek dus het liefst op een droge dag.

 

De toegangsprijs voor buitenlandse bezoekers is voor volwassenen 10 Turkse Lira (circa 3,50 euro) per persoon. Voor groepen van 10 of meer personen is de toegangsprijs 8 Turkse Lira per persoon. Lokale bewoners, studenten en militairen krijgen een korting op de entreeprijs.

 

Er is een uitgebreide keus in hotels en pensions in Istanbul vanaf 35 euro per nacht.