Mooiste musea

 

De top 10 mooiste of beste musea van Turkije is gekozen door reizigers vanuit de hele wereld. De musea hebben een indrukwekkende collectie bezienswaardigheden uit verschillende tijdperiodes en geven een goed beeld van het culturele Turkije.

 

Top 10 mooiste musea Turkije

 

1) Hagia Sophia museum in Istanbul , de moskee of kathedraal Hagia Sophia is sinds 1935 een museum. Er zijn veel mooie vloerdecoraties, plafonddecoraties en wandmozaïeken te zien.

 

2) Chorakerk of de kerk van de Heilige Verlosser in Chora in Istanbul is een van de mooist bewaarde Byzantijnse kerken in Turkije. De Chorakerk is sinds 1948 een museum, in het interieur zijn veel fresco’s en mozaïeken te zien met gebeurtenissen uit de bijbel.

 

3) Het Archeologisch Museum Istanbul is het oudste museum van Turkije en is geopend in 1891. Het museum bestaat uit drie gedeeltes: het archeologisch museum, het museum van het oude Midden-Oosten en het Tegelpaviljoen. Met ruim een miljoen objecten is het een van de grootse musea ter wereld, een van de meest bezochte bezienswaardigheden is de sarcofaag van Alexander de Grote.

 

4) Het Goreme openluchtmuseum bestaat uit een aantal kerken en kapellen met mooie fresco’s.

 

5) Zeugma Mozaïek museum in Gaziantep in het zuidoosten van Turkije. Het Zeugma mozaïek museum heeft een zeer uitgebreide collectie mozaïeken uit Zeugma, er zijn schitterende vloermozaïeken,  wandmozaïeken zoals het zigeunermeisje, fonteinen en standbeelden. Een deel van de collectie ligt in het Archeologisch museum van Gaziantep. Zeugma was een stad aan de Eufraat in de provincie Sanliurfa.

 

6) In het Antalya Museum of het Antalya Archeologisch Museum zijn 5000 voorwerpen te zien die de geschiedenis tonen van de Middellandse Zee regio en Pamfylië met onder andere voorwerpen uit Perge.

 

7) Kunst- en Historisch Museum van Cappadocië , het museum is gevestigd in een oud herenhuis en toont onder andere veel handgemaakte poppen.

 

8) Istanbul Modern of het Istanbul Museum voor Moderne Kunst, het museum ligt aan de Bosporus en heeft twee expositieruimtes met moderne kunst. Er zijn wisselende tentoonstellingen met als thema “Nieuwe werken, nieuwe horizonnen”.

 

9) Rahmi M. Koc Museum in Istanbul (Istanboel) is een technisch museum gewijd aan de historie van transport. Rahmi Koc heeft het museum opgericht nadat hij werd geïnspireerd door een bezoek aan het Henry Ford museum in Michigan. In het museum zijn voertuigen te zien van vervoer over de weg, per spoor, door de lucht en over zee.

 

10) Museum van Onderwaterarcheologie in Bodrum met een uitgebreide collectie Romeinse, Byzantijnse, Ottomaanse en Hellenistische voorwerpen uit scheepswrakken.