Mooiste stranden Turkije

 

Elk jaar valt Turkije wel in de prijzen bij een verkiezing van de mooiste stranden, vooral het Kaputas strand en het Oludeniz strand staan in veel lijsten als een van de beste strandbestemmingen in Europa. De top 10 mooiste stranden van Turkije is gekozen door toeristen vanuit de hele wereld.

 

 

Mooiste stranden Turkije top 10

 

1) Het Iztuzu strand ligt bij de plaats Dalyan in de provincie Mugla in het zuidwesten van Turkije. Het beschermde strand wordt vaak schildpaddenstrand genoemd omdat het een nestplaats is van de zeeschildpad en ze hier nog ongestoord eieren op het strand kan leggen.

 

2) Het Kaputas strand ligt bij de plaats Kas in de provincie Antalya in het zuidwesten van Turkije, het strand ligt in een smalle vallei van steile kliffen en bossen, de vallei loopt door tot aan het strand en de baai van Kaputas.

 

3) Het Oludeniz strand bij Oludeniz wordt meestal de Blue Lagoon genoemd en ligt 12 kilometer ten zuiden van Fethiye in de provincie Mugla. Het kiezelstrand ligt aan een schitterende blauwe lagune, het gebied is een natuurreservaat. Oludeniz is tevens het startpunt van het ruim 500 kilometer lange afstand wandelpad de Lycian Way.

 

4) Het Patara strand ligt in de omgeving van Kas in de provincie Antalya. Het strand is vernoemd naar de plaats Patara (ook wel Gelemis genoemd) in het historische Lycië. Het brede en lange zandstrand wordt vaak gebruikt als filmdecor, het is tevens een schildpaddenstrand. Sint Nicolaas, onze huidige sinterklaas, is waarschijnlijk in Patara geboren.

 

5) Het Sedir Adasi strand en eilandje wordt meestal Cleopatra Island genoemd. Sedir Adasi is een klein eiland in de Golf van Gokova voor de kust van Ula bij Marmaris . Het Cleopatra strand is een fijn schelpenstrand en volgens de legende werden deze vanaf de Rode Zee speciaal voor Cleopatra, koningin van Egypte, aangevoerd. Elk korreltje van het strand is, bij wijze van spreken, beschermd om te voorkomen dat toeristen het legendarische schelpenzand mee naar huis nemen.

 

6) Bij Alanya aan de voet van het Taurus gebergte ligt ook een Cleopatra strand. Volgens de legende kreeg Cleopatra het strand cadeau van Marcus Antonius en nam zij hier elke dag een bad. Ten noorden van het strand ligt het Cleopatra park.

 

7) Het Bitez strand ligt iets buiten de plaats Bodrum , het is een breed zandstrand en populair bij gezinnen vanwege de langzaam aflopende zeebodem.

 

8) Het Altinkum strand ligt tussen de plaatsen Bodrum en Izmir. De dorpen Altinkum en Didim zijn samengevoegd en er liggen in Didyma restanten van een Apollotempel. Het Altinkum strand wordt ook wel het Gouden Zand strand genoemd vanwege de mooie gouden gloed.

 

9) Het Ilica strand ligt in de gelijknamige buitenwijk op korte afstand van Cesme in de provincie Izmir. Bij het Ilica strand in de Ilica Baai liggen warmwaterbronnen, het strand is ruim twee kilometer lang en populair bij windsurfers.

 

10) Het Calis strand ligt vijf kilometer ten noorden van Fethiye in de provincie Mugla in het zuidwesten van Turkije. Calis is een buitenwijk van Fethiye, het Calis strand is een lang zand- en kiezelstrand aan de boulevard.