Nemrut Dagi

 

Nemrut Dagi is een van de bijzondere bezienswaardigheden van Turkije en ligt in de provincie Adiyaman in het zuidoosten van Turkije in de regio Zuidoost-Anatolië. Nemrut Dagi is een berg met kolossale stenen koppen en een mausoleum (grafmonument) voor koning Antiochus. Zijn koninkrijk was Commagene, een onafhankelijk koninkrijk gesticht door Mithridates de vader van Antiochus. Commagene werd opgericht in de 1 ste eeuw v. Chr. en bleef onafhankelijk tot het jaar 72 n. Chr. In 72 lijfde de Romeinse keizer Vespasianus het gebied in bij de provincie Syrië.

 

 

De dichtstbijzijnde stad bij de berg Nemrut Dagi is Kahta, vanaf hier rijdt er een dolmus (kleine bus) naar de top van de Nemrut Dagi (Nemrud Dagi). De indrukwekkende berg heeft een hoogte van 2150 meter en is deel van het oostelijke Taurusgebergte. Nemrut Dagi is een nationaal park en een werelderfgoed.

Vanuit Kahta rijdt de dolmus over een mooie Romeinse brug, bij Eski Kahta volgt de afslag naar Arsamela, de hoofdstad van het vroegere koninkrijk Commagene. Hierna rijdt vanaf begin april tot eind oktober een dolmus naar de top van de Nemrut berg. Er zijn ook excursies mogelijk met een gids of een meerdaagse wandeltocht vanaf Kahta of de stad Adiyaman. Op de top van de berg is het vaak frisjes en in de ochtend kan er nog een nevel hangen die het uitzicht wat belemmerd. Een wandelpad loopt langs de tumulus (grafheuvel) van koning Antiochus met aan drie zijden terrassen. Dit cultus heiligdom wordt wel een Hierothesion genoemd.

 

 

Stenen koppen

 

De grote stenen koppen of hoofden zijn afkomstig van enorme standbeelden, sommigen wegen ruim negen ton. De koppen zijn van de beelden afgerold en op een lager niveau terecht gekomen. Deze standbeelden worden gezien als een van de meest kolossale en ambitieuze bouwwerken uit de Hellenistische tijd vanwege de hoogontwikkelde technologie om de enorme beelden te bouwen. Op het oostelijke terras staat tussen de stenen koppen van Griekse, Armeense en Iraanse goden, twee adelaars en twee leeuwen het beeld van Antiochus, afgebeeld met een baard en een snor. Op het westelijke terras staan vijf godinnen met hun gezicht naar de ondergaande zon. Het leeuwenreliëf op dit terras is een soort astronomische kaart met sterren en een maansikkel verbonden met de planeten Mars, Jupiter en Mercurius. Deze kaart zou de stand van de sterren en planeten aangeven met de datum van 7 juli 62 en een indicatie zijn van het begin van de bouw van de kolossale stenen beelden op de Nemrut Dagi.

 

hotels vanaf 25 euro per nacht