Oludeniz

 

Oludeniz ligt twaalf kilometer ten zuiden van Fethiye in Turkije en heeft een schitterend strand in de baai, de Blue Lagoon, het zeewater heeft turquoise en aquamarijn kleurschakeringen. De serene schoonheid van de Olu Deniz, ook wel dode zee genoemd vanwege het rustige water, of de blauwe lagune vanwege de idyllische sfeer, spreekt iedereen aan. Het gebied is gedeeltelijk beschermd en de meeste hotels liggen om deze reden een stuk landinwaarts. De plaats is ook het startpunt van het lange afstandpad de Lycian Way, deze gemarkeerde Lycische wandelroute heeft een lengte van 509 kilometer. Elk jaar in oktober is er de Lycian Way Ultramarathon (LYUM), een marathon van circa 230 kilometer die start in Oludeniz en eindigt in Antalya. Oludeniz ligt aan de voet van de berg Babadag, de berg heeft twee toppen waarvan de hoogste top op 1969 meter ligt. Het berggebied staat bekend om zijn rijke flora en het is een populaire streek voor wandelingen en paragliding. In de oudheid heette de berg: Mount Cragus.

 

 

Bezienswaardigheden Oludeniz

 

Kayakoy, waar eens 3500 Grieken woonden, ligt zeven kilometer ten westen van Oludeniz, het is de grootste Griekse spookstad van Turkije. Een wandeling tussen de verlaten huizen en kerken van Kayakoy is een aparte ervaring. Kayakoy is niet in zijn geheel een spookdorp, in de heuvels in een schitterende groene omgeving is een levendig dorp met een supermarkt en enkele restaurants.

Uzunyurt ligt 15 kilometer ten zuiden van Oludeniz, iets voor de plaats ligt Faralya met de vlindervallei. De Kelebekler Vadisi (vlindervallei) is bereikbaar over een smalle en kronkelende weg of met de boot. Boven de baai, in de vallei tussen de kloof leven veel verschillende soorten vlinders.

Kabak Koyu of de Kabak Vallei ligt 20 kilometer naar het zuiden en is bereikbaar met de dolmus (lokale bus). Er is een schitterend strand, dennenbossen, een diepe kloof en watervallen aan weerszijden van de kloof. Deze watervallen zijn te bereiken vanaf het strand, volg de roodwitte markering van het lange afstandpad de Lycian Way.

Tien kilometer ten westen ligt het eilandje Gemiler met een mooie stranden en ruines.

70 kilometer ten zuidwesten ligt het natuurgebied Dalyan met de mogelijkheid van een boottocht naar rotsgraven en met een schitterend strand.

 

Vakantie Oludeniz

 

Een vakantie in Oludeniz is een vakantie in een groene omgeving en dicht bij een van de mooiste stranden van Turkije. Het is een handige uitvalsbasis aan dit deel van de Egeïsche kust voor een bezoek aan Fethiye, het natuurgebied Dalyan, de oude stad Tlos, het nationaal park Saklikent en Patara, de geboorteplaats van Sint Nicolaas.

 

Er is een ruime keuze in accommodaties met naar wens wel of niet all inclusive. De meeste hotels, waaronder enkele kleinschalige hotels, hebben een prachtig uitzicht op de baai en moderne faciliteiten.