Priene

 

Priene was een oude Griekse stad in de streek Ionië in Turkije, de twaalf steden van dit gebied waren lid van een dodekapolis, de Ionische stedenbond. De opgravingen van Priene liggen nu bij de plaats Gullubahce, 45 kilometer ten zuiden van Kusadasi, 42 kilometer ten noorden van Didim en Didyma en grenzend aan de oostkant van het nationaal park Dilek Yarimadasi op het schiereiland Dilek. Priene ligt op de berg Samsun Dagi, ook wel Mount Mykale of Mykali genoemd. De stad lag vroeger aan zee maar door slibafzetting van de rivier Meander ligt de oude stad nu vijftien kilometer landinwaarts. De Meander wordt nu ook wel Buyuk Menderes genoemd en heeft een lengte van 548 kilometer.

 

Priene bezienswaardigheden

 

Priene was een rijke stad met luxe woningen, circa een derde van de woningen had een binnentoilet, een zeldzaamheid in die tijd. De ommuurde stad had in de 4 de eeuw v. Chr. circa 6000 inwoners. Priene was toen heropgebouwd volgens het hippodamische systeem of schaakbordpatroon, genoemd naar de architect Hippodamus van Milete.

 

De oude Griekse stad was verdeeld in vier districten, in de politieke wijk stond het Prytaneion en het Bouleuterion, het raadsgebouw waar de raad van volkvertegenwoordigers bij elkaar kwam. Het Prytaneion was de zetel van de Prytanen in het Oude Griekenland, de Prytanen waren de belangrijkste vertegenwoordigers van de raad. In de culturele wijk van Priene lag het theater en centraal in de stad, in de commerciële wijk lag de Agora, het marktplein. Het vierde district was een religieuze wijk met de tempel van Athena en heiligdommen gewijd aan Zeus en Demeter.

 

Het Hellenistische theater is goed bewaard gebleven, van de circa 20 oude theaters in dit deel van Turkije is het theater van Priene het enige oorspronkelijke Hellenistische theater, alle andere theaters werden herbouwd in de Romeinse tijd. Op de eerste rij van de tribune direct aan de orchestra waren vijf marmeren zetels voor hoogwaardigheidsbekleders of speciale gasten. Van de tempel van Athena zijn een deel van de zuilen weer opgebouwd uit het puin. Bij opgravingen in de periode 1895-1898 werd er ook een synagoge ontdekt. In Klein- Azië woonden in de 1 ste eeuw veel Joden en er zijn twee vroegere synagogen ontdekt, de Sardis Synagoge en de Priene Synagoge. De verschillende bezienswaardigheden van Priene liggen op loopafstand van elkaar, een bezichtiging van de oude stad duurt circa twee uur.

 

Mooi en goed hotel of goedkoop pension vanaf 20 euro per nacht.