Safranbolu

 

Safranbolu ligt in de provincie Karabuk in het noorden van Turkije in de Zwarte Zee regio, negen kilometer ten noordoosten van de stad Karabuk. Safranbolu ligt op een hoogte van 485 meter, het is een Ottomaanse stad met veel authentieke huizen en monumenten en een groot deel van de stad is werelderfgoed.

De architectuur van Safranbolu werd sterk beïnvloed door het Ottomaanse Rijk met vakwerkhuizen waarbij de ruimtes tussen de balken werden gevuld met verschillende natuurlijke bouwmaterialen. De plafonds van de huizen werden vaak versierd met houtsnijwerk of beschilderingen. De straten met kasseien zijn zo aangelegd dat het water via de straat en kleine waterbekkens in het huis werd afgevoerd. Ruim 800 traditionele huizen in het dorp zijn nu een Unesco werelderfgoed. In het dorp zijn enkele hotels en pensions, winkeltjes en een aantal restaurants. Een lokale specialiteit in het dorp is het snoepgoed Lokum of Turks fruit gekleurd met saffraan.

 

Safranbolu was vanaf de dertiende eeuw tot aan het begin van de twintigste eeuw een belangrijke rustplaats op de meest gebruikte handelsroute van oost naar west.

 

De naam van de stad is waarschijnlijk afgeleid van het woord voor saffraan en werd in het Grieks Saframpolis genoemd. Safranbolu werd vooral in de zeventiende eeuw een welvarende handelsstad. Door onder andere de handel in het dure saffraan maar ook vanwege het degelijke werk van de lokale ambachtslieden, wat vooral bestond uit houtsnijwerk en leerbewerking.

 

De saffraan uit dit deel van Turkije werd qua kwaliteit gezien als een van de beste ter wereld. Vanwege de arbeidsintensieve teelt is het een kostbare specerij met als bijnaam het “rode goud”. De saffraan werd gebruikt als smaakstof in verschillende gerechten en als kleurstof.

 

Er zijn verschillende historische wijken in de stad, de wijk Cukur ligt aan de voet van de stad tussen twee rivieren met centraal in de wijk het marktplein. De huizen in Cukur zijn voornamelijk van hout gebouwd. De wijk Kirankoy was de ambachtswijk waar de handelaars en de ambachtslieden boven hun winkels woonden. In Kirankoy zijn de huizen met winkel en werkplaats van steen gebouwd. De wijk Baglar ligt op de noordwestelijke helling van de stad, de betekenis van Baglar is de “wijngaarden”  en er staan slechts enkele huizen tussen de landerijen.

 

Sommige traditionele huizen zijn gerestaureerd, andere bezienswaardigheden in Safranbolu zijn onder andere: de Karavanserai, het aquaduct, de klokkentoren, het oude stadhuis en het Kaymakamlar Evi.

Deze voormalige woning van de gouverneur is nu in gebruik als volkenkundig museum.

De Karavanserai is een oude overnachtingsplek voor de karavaan reizigers en werd gezien als een veilige plaats voor de handelaren en hun kostbare goederen.

 

Tokatli Kloof

 

Safranbolu ligt in een mooie groene heuvelachtige wandelomgeving met het aquaduct, grotten en kloven en een kleine waterval.

 

In het gebied groeit de saffraankrokus (Crocus sativus) die vooral nog geteeld wordt bij Davutobasi.

 

De meest opvallende kloof in de omgeving is de Tokatli Kloof, boven de kloof ligt een glazen terras. Het “Kristal Terras” ligt op een hoogte van 80 meter en heeft spectaculaire uitzichten. De Tokatli Kloof heeft een lengte van vier kilometer, het glazen terras en een restaurant is goed bereikbaar via trappen.

 

Goede en goedkope hotels of een sfeervolle Bed & Breakfast