Sagalassos en Aglasun

 

Sagalassos ligt in het binnenland bij de plaats Aglasun in de provincie Burdur in de Middellandse Zee regio, ruim 20 kilometer ten zuiden van de stad Isparta. Sagalassos werd in de oudheid opgericht in het Aglasun gebergte op de zuidelijke hellingen van het Taurus gebergte op een hoogte van 1450 tot 1600 meter. Het was eeuwenlang de belangrijkste stad van het Romeinse Pisidië en is opmerkelijk goed bewaard gebleven. Sagalassos is voorgedragen als werelderfgoed en staat op de voorlopige werelderfgoed lijst.

 

Bezienswaardigheden Sagalassos

 

Er is veel te zien in het oude Sagalassos en om alles te bezichtigen duurt circa vier uur.

De bezienswaardigheden zijn onder andere:

 

Heuvel van Alexander de Grote

Tempel voor Hadrianus en Antoninus Pius. Keizer Hadrianus (117-138 n.Chr.) maakte van Sagalassos het officiële centrum van de keizercultus van heel Pisidië. Er begon toen voor de stad een nieuwe bloeitijd met veel bouwactiviteit. De stad kreeg de eretitel: “eerste stad van Pisidië, vriend en bondgenoot van de Romeinen”.

Colonnadestraat, een geplaveide straat van bijna 300 meter lang en 10 meter breed, aan beide zijden stond een overdekte zuilengalerij en aan het begin en eind een erepoort, waarvan een de Tiberiuspoort wordt genoemd. 

Onderste Agora, het lager gelegen marktplein, hier stonden verschillende standbeelden en monumentale fonteinen (nymphaeum).

Tempel van Apollo Klarios, een kleine tempel ter ere van Klaros, een orakelheiligdom bij Ephese.

Oude thermen en de Keizerlijke thermen. De Oude thermen zijn het oudste voorbeeld van een badhuis in Romeinse stijl in Anatolië.

Bovenste Agora met een Marcellum, een markt voor luxe producten. De Bovenste Agora was het politieke centrum van de stad met de Boog van Claudius als toegangspoort.

Antonijns Nymphaeum, deze monumentale fontein stond aan de noordzijde van de agora.

Bouleuterion, raadsgebouw, het gebouw van de stadsraad.

Basiliek van St. Michaël, de eerste kerk van Sagalassos, gewijd aan aartsengel Michaël.

Dorische Tempel, restanten van een tempel vermoedelijk opgedragen aan Zeus.

Stadion, waar de spelen voor Apollo Klarios werden gehouden. Bij het stadion stond een monumentale fontein gewijd aan keizer Trajanus.

Bibliotheek van Neon met mozaïekvloer.

Theater met uitzicht op de Alexanderheuvel, in het theater was plaats voor ruim 8000 bezoekers.

Pottenbakkerswijk, deze wijk lag ten oosten van het theater. Sagalassos had een goede reputatie op het vervaardigen van aardewerk (terra sigillata).

 

Aglasun

 

Aglasun ligt 110 kilometer ten noorden van de kustplaats Antalya en is een mooie authentieke Turkse plaats. De naam Aglasun is afgeleid van het Griekse Agalassos, een Grieks dialect voor Sagalassos. Aglasun is lid van de European Association of Historic Towns and Regions (EAHTR). In de regio is een overgangsklimaat tussen het mediterrane klimaat en het landklimaat.

De bevolking leeft vooral van de landbouw en de veeteelt, geteelde producten zijn onder meer kers, walnoot, appel, tarwe en maïs. In de omgeving liggen veel riviertjes en meren zoals het Burdur-meer (Burdur Golu). Het is een mooi gebied om te wandelen, mountainbiken, kanoën of voor een trektocht door de bergen. Er zijn goede hotels op korte afstand van Sagalassos.