Sanliurfa

 

Sanliurfa of Urfa ligt in de provincie Sanliurfa in het zuidoosten van Turkije, 50 kilometer ten noorden van Syrië. De plaats is ook bekend als Urfa, de toevoeging Sanli, “glorieus”, werd pas later toegevoegd als erkenning van de strijd in de Turkse onafhankelijkheidsoorlog. Sanliurfa is een stad met veel contrasten tussen de oude en nieuwe wijken, maar wordt wel gezien als de meest Arabische of de meest romantische stad van Turkije. In de oudheid heette de stad Edessa in de streek Mesopotamië.

 

Bezienswaardigheden Sanliurfa

 

Het Sanliurfa kasteel of het Urfa kasteel, ook wel de citadel van Urfa genoemd is de ruïne van een fort uit de tijd van de kruisvaarders.

De Grote Moskee van Urfa, Ulu Cami, gebouwd in 1170 naar het model van de de grote moskee in Aleppo.

 

De Vijver van Abraham met de heilige karpers. Volgens de legende ontstond de vijver Balikligol toen God de brandstapel bluste waarop de Assyrische koning Nimrod Abraham wilde verbranden. Het bluswater werd de vijver en de brandende kolen van het vuur werden de karpers.

 

De vijver ligt op de binnenplaats bij de Halil-ur-Rahman moskee in het Golbasi park ontworpen door de architect Merih Karaaslan.

 

De Abraham grot ligt op een kleine kilometer van de Abrahamvijver en is volgens de islamitische traditie de geboorteplaats van Abraham (Ibrahim). Jaarlijks bezoeken circa 1 miljoen moslims deze heilige plaatsen.

De bron Ayn Zeliha is vernoemd naar een volgeling van Abraham.

In de wijk Kara Meydan is een van de traditionele huizen van binnen te bezichtigen.

In het oude stadgedeelte ligt de bazaar, het is een van de grootste bazaars in de wijde omgeving. Er is onder meer een ruime keus in tapijten en koperwerk en er kan op de binnenplaats van een oude karavanserai (herberg voor reizigers) thee worden gedronken.

 

Harran

 

Harran ligt 45 kilometer ten zuidoosten van Sanliurfa op de Harran vlakte, het is een belangrijke archeologische vindplaats en Abraham zou hier enkele jaren hebben gewoond op weg naar het Beloofde Land.

 

Volgens sommige verhalen was Harran ook de plaats waar Adam en Eva naar toe gingen nadat ze uit het Hof van Eden waren verbannen. Er staan bijenwoningen, huizen van leem die lijken op bijenkorven.

 

Gobekli Tepe

 

 

De archeologische site Gobekli Tepe ligt 16 kilometer ten noordoosten van Sanliurfa. De opgraving ligt op een hoogte van 800 meter aan de noordelijke grens van de Harran vlakte in het culturele landschap Mesopotamië.

 

De bolvormige heuvel is een rotsplateau van zo’n 300 bij 300 meter met het oudste tempel complex van Europa. Gobekli Tepe is gebouwd in de vroeg-neolithische tijd tussen de 10 de en 9 de eeuw v. Chr. en staat symbool voor de culturele overgang waarbij de jagers overgingen op landbouw en veeteelt en het bouwen van nederzettingen.

 

Het was een belangrijke ontmoetingsplaats voor de laatste jagers uit die periode en een unieke heilige ruimte.

 

De 12.000 jaar oude opgraving ligt in een ongerepte natuurlijke omgeving en is met de zeldzame archeologische vondsten een waar meesterwerk van menselijke creativiteit.

 

Gobekli Tepe staat op de voorlopige werelderfgoed lijst.

 

In het Sanliurfa museum zijn veel beelden, vazen en oude gereedschappen te zien die opgegraven zijn in het gebied.

 

hotels in Sanliurfa