Sarigerme

 

Sarigerme (Sarigerme Koyu) in Turkije ligt 17 kilometer ten zuiden van Ortaca en 22 kilometer ten zuiden van Dalyan en op korte afstand van het vliegveld Dalaman in het district Ortaca in de provincie Mugla. Bij Sarigerme lag de oude stad Pisiles en er zijn nog enkele restanten van deze oude stad te zien vlak bij het strand. Sarigerme is eigenlijk het strand van het dorp Osmaniye in het Ortaca district maar vanwege de grote naamsbekendheid van het schitterende strand wordt de plaats nu meestal Sarigerme genoemd.

 

Er zijn luxe vakantiehuizenhuizen gebouwd door inwoners uit Ortaca en andere steden in Turkije, aan het strand zijn enkele exclusieve hotels en in de heuvels een aantal kleinschalige hotels. Het is een rustige plaats met weinig toerisme en een  nostalgische sfeer, er zijn winkels, restaurants, twee banken met een pinautomaat, een busstation voor de dolmus (kleine lokale bussen) en elke woensdag is er een kleine markt in het centrum met veel lokale producten.

 

Sarigerme strand

 

Het Sarigerme strand heeft een schitterende ligging in een vallei van het groene Taurus gebergte, het zandstrand heeft een lengte van zeven kilometer. Het strand krijgt elk jaar de Blauwe Vlag voor schone en veilige stranden en het Sarigerme strand wordt onderhouden door SARCED (Sarigerme Environment and Education Society). De SARCED vereniging zorgt er voor dat er weinig mag worden gebouwd en het geen drukke toeristische bestemming wordt. Er is een strandwacht van 09:00 tot 18:00 uur, een eerste hulppost, er zijn toiletten en het strand wordt opmerkelijk schoon gehouden. In de zomermaanden komt de zeeschildpad (Caretta caretta) soms op het strand. Voor de kust ligt het eilandje Baba, het is een goede duiklocatie met een gemiddelde diepte van vijf meter en er is een kleine duikschool. Andere populaire activiteiten zijn parasailing en met een quad de omgeving verkennen. 

 

Excursies

 

Het is een goede omgeving om te wandelen en er zijn warmwaterbronnen. Twintig kilometer ten noordwesten van het dorp ligt Dalyan met het Koycegiz Meer, de Dalyan rivier, het Iztuzu strand (schildpaddenstrand), de rotsgraven van Kaunos, draslanden en rietvelden in het beschermde natuurgebied Koycegiz-Dalyan. De lokale specialiteit in restaurants is de vis uit het zoetwatermeer Koycegiz. Vanaf Sarigerme zijn er excursies mogelijk naar Dalyan, de Gocek Baai, Marmaris en Fethiye. Er zijn dagtochten met een lokale boot naar verschillende bestemmingen maar meestal wordt er een eilandtour gedaan naar een aantal eilandjes in de omgeving.

 

Sarigerme vakantie

 

In Sarigerme liggen een paar bijzonder exclusieve hotels met een rustige ligging. Een uitgebreide en goede all inclusive service, zwembaden, massage, veel sport faciliteiten zoals tennisbanen, een schitterend privé strand. Met professioneel animatieteam en deskundig en gastvrij personeel.