Schildpadden en kameleon in Turkije

 

In Turkije leven de Afrikaanse drieklauw, de Onechte karetschildpad en de Gewone kameleon.

 

Afrikaanse drieklauw of Nijlschildpad

 

De Afrikaanse drieklauw komt voor in de omgeving van het Dalyan strand in Turkije. De Afrikaanse drieklauw wordt ook wel Nijlschildpad ( Trionyx triunguis ) genoemd.

 

Het is een weekschildpad en heeft geen hoornig beenplaat op het rugschild, hierdoor is het rugschild in tegenstelling tot bij andere schildpadden erg zacht.

 

De schildpad leeft in het ondiepe water van grote meren en rivieren zoals de Nijl of in het brakke water van de riviermonding zoals in de Turkse Dalyan Bogazi en de Turkse Goksu delta.

De Afrikaanse drieklauw komt voor in heel Zuid-Turkije.

 

 

Onechte karetschildpad of Caretta caretta

 

De schildpad die in Zuid-Turkije in de zee leeft is de Caretta caretta of de Onechte karetschildpad. Deze zeeschildpad wordt ook wel de Loggerhead of de Middellandse zeeschildpad genoemd. De Caretta caretta legt eieren op onder meer het Iztuzu strand bij Dalyan , het Patara strand bij Gelemis, het Olympos strand bij Kemer en het Cirali strand bij Adrasan . Het gebied rondom Dalyan is de grootste nestplaats voor de Caretta caretta in Turkije en het tweede belangrijkste schildpadgebied van de Middellandse Zee.

 

In de hete zomermaanden juni, juli en augustus komt de zeeschildpad bij zonsondergang het strand op en graaft een kuil waarin ze de eieren legt en vervolgens weer met zand bedekt. Na zo’n acht weken zijn de eieren in het warme zand uitgebroed en worden de jonge schildpadjes geboren, die zo snel mogelijk na hun geboorte naar zee rennen. Dit doen de pasgeboren schildpadjes meestal in de nacht of de vroege ochtend als het zand nog koel is.

 

De Onechte karetschildpad is een beschermde diersoort en de stranden waar eieren worden gelegd zijn beschermde stranden. Vooral het Iztuzu strand bij Dalyan is het best beschermde strand van Turkije. Het is wel mogelijk om de schildpadden in zee te zien zwemmen of zelfs op het strand te zien. Dit gebeurt meestal met een gids zoals in de omgeving van het Iztuzu strand.

 

Gewone kameleon of Mediterrane kameleon

 

De Gewone kameleon ( Chamaeleo chamaeleon ) of ook bekend als de Mediterrane kameleon is een hagedissoort die in Zuid-Turkije, zoals in de omgeving van Antalya, soms is te zien.

 

De kleur van de kameleon kan variëren van geel tot bruin of van groen tot donkerbruin tot bijna zwart, afhankelijk van het licht, de temperatuur of de emotie van de kameleon.