Seferihisar

 

Seferihisar ligt 45 kilometer ten zuidwesten van Izmir aan de Egeïsche Zee in Turkije. Seferihisar is een plaats en een district, de plaats ligt gedeeltelijk landinwaarts, het district heeft een schitterende ligging aan zee. Het is een Cittaslow district met het internationale keurmerk voor een authentieke identiteit. De lokale gerechten in de restaurants komen veelal van de biologische landbouw in de omgeving. Het hoogste punt van het gebied is de Cakmaktepe heuvel met een hoogte van 680 meter.

 

Bezienswaardigheden in Seferihisar zijn onder andere Sigacik, Teos, Myonnesos en Lebedos en in de omgeving zijn mooie baaien en veel goede stranden.

 

Het stadscentrum van Seferihisar ligt op een hoogte van 28 meter, het is landelijk gelegen en de inwoners leven van landbouw en kleinschalig toerisme. In de stad staan een aantal moskeen, er zijn winkels en een pinautomaat. In het centrum is een standbeeld van drie slakken, symbool voor Seferihisar als Cittaslow district. Elke dinsdag is er een markt met veel lokale producten en er is een goede busverbinding naar Kusadasi en Doganbey.

 

 

Doganbey (Izmir) ligt 17 kilometer ten zuiden van Seferihisar, de kustplaats Doganbey ligt in een mooie baai en er is een lang zandstrand achter de boomgaarden. Langs de lange kustlijn lagen warmwaterbronnen en modderbaden, van sommige baden zoals de Karakose zijn nog ruines te zien. Ten zuiden van Doganbey ligt het Cifit kasteel of Cifit kale, in de oudheid werd deze plaats Myonessos genoemd. Myonessos is een rotseiland en nu een populaire klimsport locatie.

 

Sigacik

 

Sigacik is de havenplaats van Seferihisar met een moderne jachthaven, een vissershaven en een Genuees fort. Bij de haven liggen een aantal goede visrestaurants en vanuit de haven kunnen er verschillende excursies worden gemaakt.

 

Bij Sigacik liggen de mooie stranden Akkum en Ekmeksiz. Langs de rotsachtige kust van Sigacik liggen enkele kleine grotten.

 

Teos

 

Teos ligt ten zuiden van het moderne Sigacik, Teos was een oude Griekse stad en een van de twaalf Ionische steden van de Ionische stedenbond.

 

Teos was een belangrijke zeehaven en in de Romeinse tijd werd de stad bekend vanwege de tempel van Dionyos, de goede kwaliteit wijn en het theater.

 

De Griekse dichter Anakreon werd in Teos geboren. De restanten van de stad Teos liggen nu tussen de olijfboomgaarden en zijn te bezichtigen. Op korte termijn staan er meer opgravingen gepland.

 

Urkmez

 

Twee kilometer ten oosten van Doganbey ligt Urkmez ook wel Mersinalani genoemd. Urkmez ligt eveneens aan het lange zandstrand en is een vakantie bestemming met kleinschalige hotels. In de omgeving zijn warmwaterbronnen en veel Satsuma mandarijn boomgaarden. Iets ten oosten van Urkmez ligt het Kisik schiereiland, vroeger Lebedos genoemd. Lebedos was een oude Griekse stad en een van de twaalf Ionische steden in Turkije. Lebedos werd opgericht in de 7 de eeuw v. Chr. en het was vanwege de warmwaterbronnen een populair kuuroord en een plaats om te relaxen. Van de oude stad zijn nu alleen nog wat restanten van de muren te zien.

 

Ontdek de beste hotels Seferihisar of boek een relaxte vakantie: