Nationaal Park Güllük Dagi – Termessos

 

Het Nationaal Park Güllük Dagi – Termessos ligt 30 kilometer ten noorden van Antalya in Turkije. Güllük Dagi – Termessos is tevens een cultureel en natuurlijk Unesco werelderfgoed. Het nationale park heeft een oppervlakte van 6.702 hectare en ligt verscholen in een vallei tussen de bergen van het Taurusgebergte. 

 

Termessos

 

Termessos is een antieke stad op een hoogte van 1.050 meter in de historische regio Pisidië. Veel Pisidische steden werden gesticht op bergplateaus met vruchtbare hellingen. Termessos werd gebouwd en bewoond door de volksstam Solims of Solymiërs.

 

Het volk en de berg Solymos werden genoemd naar de held Solymus uit de Griekse mythologie. De berg Solymos wordt nu de Güllük berg genoemd.

 

De antieke stad Termessos is een van de best bewaarde steden in Anatolië. De belangrijkste overblijfselen van de archeologische site zijn de stadsmuren, torens, de Koningsweg, de poort van Hadrianus, een Gymnasium, een Agora, een Theater, een Odeon en rotsgraven.

 

Volgens de archeologische opgravingen waren er oorspronkelijk zes tempels, vier hiervan lagen in het heilige gebied bij het Odeon. De gereconstrueerde tempel was gewijd aan Zeus Solymeus, twee andere tempels waren gewijd aan Artemis.

 

 

Güllük Dagi

 

In het Nationale Park Güllük Dagi – Termessos ligt verder onder andere de Mecine kloof.

 

De kloof heeft een diepte van 600 meter en het is het leefgebied van de bezoargeit.

 

In het natuurgebied leven ook damherten, bruine beren, steenarenden, verschillende slangensoorten en mediterrane kameleons. De begroeiing in het gebied bestaat vooral uit maquis en de Turkse den, ook wel rode den genoemd vanwege de oranjerode schors. Het unieke gebied wordt vaak bezocht vanuit Antalya