Alacabel pass en Tinaztepe grotten

 

De weg vanaf de kust vanaf de plaatsen Side of Manavgat naar Konya slingert door het Taurusgebergte over een lengte van 225 kilometer in de regio Centraal-Anatolië in Turkije. Het is een schitterende bergroute met kloven, bergpassen zoals de Alacabel, dorpjes, riviertjes, de Tinaztepe grotten en vooral in het voorjaar veel bloemen. In mei ligt er op de toppen van het Taurus gebergte nog sneeuw.

 

Yarpuz Akseki

 

Yarpuz in het district Akseki ligt op 90 kilometer van Side. Yarpuz is een klein dorp tussen de bergen met een mooie moskee. De betekenis van Yarpuz is Polei, de polei ( Mentha pulegium ) is een plant die van nature veel voorkomt in Eurazië. De plant staat ook wel bekend als geurig kruid of wilde pepermunt en is de basis voor kruidenthee.

 

 

Alacabel en Tinaztepe

 

 

De Alacabel Gecidi of de Alacabel pass is een bergpas op een hoogte van 1825 meter, op 100 kilometer van Side. Op korte afstand van de Alacabel pass in het Seydiseher district liggen de Tinaztepe grotten of de Tinaztepe Magaralari. 

 

 

De Tinaztepe grot is een kalksteengrot en werd in 1968 ontdekt, de totale lengte van de grot is ruim 1500 meter. De grot is vanaf 2004 open gesteld voor publiek. De bovenste laag van de grot is volledig versteend, onder deze laag stroomt bij hevige regenval water door de grot. Het overtollige water uit de Tinaztepe grot stroomt in de Susuz Güvercinlik grot en komt uit bij de bronnen van het Sugla Golu. Het Sugla Meer is een groot meer en een belangrijk drasland voor vogels.

 

Konya vlakte

 

 

Rondom Konya ligt de Konya Ovasi, deze vlakte is een belangrijk landbouwgebied. Het landbouwgebied in de Konya vlakte is goed voor 17% van het totale landbouwoppervlakte in Turkije. De vlakte loopt na het vulkanische gebied Karapinar verder door naar Bor in de provincie Nigde. Er wordt vooral veel graan geteeld en kleinvee gehouden zoals schapen. In het verleden liepen hier belangrijke handelsroutes zoals de historische zijderoute.

 

Ruime keus hotels in Konya   of vakantie in  Side .