Tlos

 

Tlos of de oude stad van Tilos was een van de grootse steden in het oude Lycië in Turkije. De opgravingen van Tlos liggen bij het dorp Yakakoy in de provincie Mugla, 48 kilometer ten zuidoosten van Fethiye en 82 kilometer ten noorden van Kas. Tlos was gebouwd op de hellingen van de Ak Daglar, de Witte Bergen, in een omgeving van bergen met besneeuwde toppen, groene valleien en veel meren zoals de Kartal Golleri, Sari Gol, Bucak Golu en het Akdag meer.

 

De Yesil Gol, het groene meer, is een gletsjermeer en wordt wel de “bron van leven” genoemd. Zelfs in de zomermaanden is het water van de Yesil ijskoud. De groene vruchtbare gebieden in het Ak Daglar gebergte waren en is zelfs nu nog het leefgebied van nomaden. De Ak Daglar is een uitloper van de Bey Daglari in de provincie Antalya, het Bey gebergte is weer een deel van het Taurusgebergte. 16 kilometer ten zuiden van de oude Lycische stad ligt het nationaal park Saklikent en de Saklikent kloof.

 

Tlos ook bekend als Tlawa of Dalawa had een strategische ligging in verdedigbaar bergachtig terrein. In het noorden ligt Araxa, in het noordoosten Oinoanda aan het uiteinde van de Xanthos-vallei, in het noordwesten Kadyanda met een Romeinse brug over de Xanthos-rivier, in het zuiden Xanthos, in het zuidwesten Pinara met een schitterend gelegen theater en in het westen Telmessos (het huidige Fethiye).

 

Tlos was een van de zes belangrijkste steden van Lycië en lid van de Lycische Liga. Het oude Lycische fort met de karakteristieke graftomben ligt op een uitstekende rots boven de Xanthos-vallei en is al vanaf ver te zien. Verder liggen er de restanten van een theater, een badhuis met zeven bogen en uitzicht op de Xanthos vallei en het graf van Bellerophon. In de mythologie werd Tlos bewoond door de legendarische held Bellerophon en zijn gevleugelde paard Pegasus.

 

Saklikent

 

Het Nationaal Park Saklikent en de Saklikent Kloof liggen 16 kilometer ten zuiden van Yakakoy en het oude Tlos op de grens van de provincies Mugla en Antalya. De Saklikent Kloof is gevormd door smeltwater van de Taygetos en de Kocakay rivier en onder in de kloof stroomt het water naar de Xanthos-rivier. De kloof heeft een diepte van 100 tot 350 meter en een lengte van 18 kilometer.

 

In de wintermaanden is de kloof niet bereikbaar vanwege een te hoge waterstand. In de zomermaanden wanneer de sneeuw van het gebergte is gesmolten en het water lager staat is de kloof wel toegankelijk.

 

Er zijn een paar restaurants die houten steigers boven de rivier hebben gebouwd, op het menu staat de lokale forel. Het is mogelijk om vanaf de kloof te abseilen of te raften op de rivier.

Vakantie in de omgeving bij Fethiye of Kas