Trabzon

 

Trabzon ligt in het noordoosten van Turkije aan de Zwarte Zee in de provincie Trabzon. De stad ligt op de historische zijderoute en werd in de 19 de eeuw tot aan het begin van de opening van het Suezkanaal een belangrijke handelsstad. Trabzon is nu nog een bekende havenstad voor vervoer via de haven naar de Kaukasus en Iran. Trabzon is cultureel en historisch gezien een van de belangrijkste steden aan de Zwarte Zee en wordt ook wel als hoofdstad van de Zwarte Zee-regio of het vroegere Pontus gezien.

 

De stad is oorspronkelijk opgericht door Griekse kolonisten, vanaf 1204 tot 1406 werd het de hoofdstad van het Keizerrijk Trebizonde. De naam van de stad is afgeleid van het oud-Griekse woord voor “tafel” en is een verwijzing naar de heuvel waarop de stad oorspronkelijk werd gebouwd. Trabzon heeft nu ruim 1,2 miljoen inwoners waar verschillende dialecten worden gesproken en in de omliggende bergdorpen wordt nog steeds gefloten Turks als taal gebruikt.

 

Bezienswaardigheden Trabzon

 

Trabzon heeft een schitterende ligging aan de Zwarte Zee en verschillende bezienswaardigheden. De Hagia Sophia in Trabzon is een Grieks-orthodoxe kerk en een Byzantijns monument gebouwd tussen 1238 en 1263.

 

 

De Hagia Sophia heeft een vrijstaande klokkentoren die later als minaret dienst deed toen de kerk als moskee werd gebruikt. Dit leidde tot veel protesten van onder andere de lokale vereniging van architecten en de Hagia Sophia (Trabzon) is nu een museum vanwege de mooie Byzantijnse architectuur, de vloermozaieken en de circa 55 fresco’s met Bijbelse afbeeldingen die te zien zijn in de kerk en in de toren.

 

Het Trabzon Kasteel of het Trabzon fort bestaat uit drie gedeeltes en is in verschillende periodes gebouwd. Grote delen van de stadsmuren zijn nog intact en het fort en de muren zijn de oudste bouwwerken van de stad.

 

In het verlengde van het Trabzon kasteel ligt de Yeni Cuma moskee. De Yeni Cuma moskee was in de Byzantijnse tijd een kerk gewijd aan St. Eugenius, de patroonheilige van de stad. Aan de voet van het kasteel ligt het Zagnos Park en een aquaduct.

 

Het Kamakli Klooster is een voormalig Armeens klooster en ligt op de top van de Boztepe heuvel, drie kilometer ten zuidoosten van de stad. Het klooster is gebouwd in de vijftiende eeuw en de kerk van het klooster met fresco’s is nog te bezichtigen. In het Bozatepe Park ligt een theetuin met een mooi uitzicht op de stad Trabzon.

In het park liggen vier oude en heilige bronnen. De bron van het Kamakliklooster werd de melkbron of de melkfontein genoemd. Bij de Drakenbron werd volgens de legende een draak gedood.

 

 

Het Trabzon Museum ligt in het centrum van de stad, er zijn tentoonstellingen over de geschiedenis van Trabzon, archeologische vondsten en kunstvoorwerpen uit de Ottomaanse periode te zien.

 

Maydan is het gezellige stadsplein met theehuizen en terrassen en het Ataturk standbeeld, in het verlengde van Maydan ligt de Bazaar van Trabzon. De Bazaar wijk is een leuk gebied met oude smalle straatjes om te winkelen en de lokale producten en ambachten te zien.

 

Andere bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere een Zijderoute museum en het Ataturk museum. Het arsenaal, een vroegere wapenopslagplaats en de Fatih Moskee en de Nakip Moskee, beide gebouwen zijn voormalige kerken.

 

Ruime keus in hotels in elke prijsklasse.