Troje

 

Troje of Truva ligt 30 kilometer ten zuiden van Canakkale en op circa zes kilometer van de zeestraat de Dardanellen in Turkije. De moderne naam voor het archeologische Troje is Hisarlik, wat “plaats van vestingen” betekent. Archeologisch Troje staat op de Unesco werelderfgoed lijst en wordt gezien als een van de bekendste archeologische vindplaatsen ter wereld.

 

Homerus en Vergilius

 

Troje is vooral een legendarische plaats, bekend uit onder andere het epische gedicht de Ilias van Homerus. De plaats roept een beeld op van heldendom en moed door de verhalen en de films die gemaakt zijn over Troje. Het wordt wel de bakermat van de westerse literatuur genoemd vanwege de Ilias en de Odyssee van Homerus. De belegering van het Homerische Troje door de Grieken is een belangrijke inspiratiebron geweest voor kunstenaars. De inname van Troje met behulp van het beroemde houten paard werd door Vergilius beschreven. Hij beschrijft hoe het paard werd gebouwd en dat de Trojanen geloofden dat het houten paard een gift was nadat de Grieken de strijd hadden opgegeven. In deze overwinningsroes brachten ze het paard met daarin een aantal Grieken de stad in. In de nacht kwamen de strijders te voorschijn doodden de wachters en openden de stadspoort zodat de teruggetrokken Grieken naar binnen konden komen. De stad Troje werd vervolgens in brand gezet. Bij de ingang van Troje staat nu het grote nagebouwde houten paard.

 

Opgravingen Troje en Schliemann

 

De ontdekking van Troje was een obsessie voor de archeoloog Heinrich Schliemann, hij kreeg in 1870 toestemming om opgravingen te doen. Hij werkte zo’n 20 jaar aan de opgravingen en vond vier boven elkaar gelegen steden en goud en juwelen. Hij nam deze schat mee en schonk het jaren later aan de stad Berlijn.

De opgravingen die volgden op het werk van Schliemann hebben in totaal negen lagen van bewoning blootgelegd waarvan Troje VI of VIIa de meest waarschijnlijke plaats zou zijn uit de beschrijving van Homerus.

 

Paard van Troje

 

Bij de ingang van de bezienswaardigheid staat het grote houten Paard van Troje, verder zijn er verschillende restanten te zien van de opgravingen.

 

Voor de meeste bezoekers is een bezoek aan het legendarische Troje vooral interessant vanwege de heldenverhalen. Deze zijn vaak belangrijker dan de wat teleurstellende opgravingen als men verwacht een indrukwekkende stad of de gevolgen van de heroïsche veldslag te zien.

 

Vanuit verschillende plaatsen in Turkije zijn er excursies mogelijk naar Truva en in de omgeving zijn goede hotels