Uzungol

 

Uzungol is een dorp en een meer in het district Caykara in de provincie Trabzon in het noordoosten van Turkije.

Het dorp en het meer liggen 97 kilometer ten zuidoosten van de stad Trabzon en 71 kilometer ten zuiden van de stad Rize.

 

Aan de kust van het meer ligt het dorp Uzungol met 1577 inwoners en ten oosten ligt de Kackar Dagi, dit is de hoogste berg van het Pontisch gebergte.

 

 

Uzungol Meer

 

 

Het Uzungol Meer heeft een schitterende ligging in een vallei tussen de bergen op een hoogte van 1.090 meter. Het meer is ontstaan door een aardverschuiving op de berg, door de  vele vallende rotsen ontstond er een natuurlijke dam in de Haldizen rivier.

 

Ten zuidoosten van het dorp liggen nog een aantal kleinere rivieren aan de Haldizen rivier.

Uzungol met als betekenis “lang meer” heeft een gemiddelde lengte van 1 kilometer, een breedte van 500 meter en een maximale diepte van 15 meter.

 

Yayla bergdorp

 

De groene vallei van de Haldizen rivier met het Uzungol Meer is een belangrijke toeristische bestemming in de regio met kleinschalige hotels en restaurants. Uzungol is van oorsprong een Yayla bergdorp, een Yayla nederzetting was de tijdelijke verblijfplaats van Turkse nomadische herders. Een Yayla was de zomerverblijfplaats waar de kudde goed kon grazen op de weides van de berghellingen, een Kisla was de tijdelijke nederzetting in de winter. Er wordt nu nog steeds Yayla yoghurt en Kisla yoghurt gemaakt. De Yayla nederzetting met moskee was voor de nomaden een tijdelijke verblijfplaats maar voor stedelingen was het altijd al een prettig toevluchtsoord om verkoeling te zoeken tijdens de hete zomermaanden.

 

Het authentieke karakter van de vallei wordt zoveel mogelijk in stand gehouden, zo worden nieuwe huizen niet te hoog gebouwd en met hout afgewerkt. De bewoners leven van de landbouw, de vangst van forel en van het toerisme. De bevolking leeft zoveel mogelijk zelfvoorzienend, ze produceren kaas, yoghurt, boter, brood, houden kippen en andere dieren, er groeien notenbomen en fruitbomen en er wordt vooral gekookt in de houtoven die op koude avonden en in de winters voor warmte zorgt.

 

 

De vallei bij Uzungol heeft een mild klimaat, typerend voor het Zwarte Zee klimaat, met vrij veel regen en zachte winters. De natuur in het gebied is vrij ruig en nagenoeg onaangetast met een van de oudste bossen in dit gematigde klimaat. De vallei grenzend aan de Demirkapi berg en de Kackar bergen is een beschermd natuurgebied, er groeien ruim 300 soorten planten waarvan circa 60 endemische plantensoorten. In het gebied leven veel zoogdieren en er komen circa 250 vogelsoorten voor. Zoogdieren die hier leven zijn onder andere de bruine beer, ree, vos, wolf, jakhals, lynx, wild zwijn, gems, de wilde geit, das, wezel en de otter. Het is een mooi wandelgebied in een ruige en relatief onbekende omgeving.

 

Overnacht in een sfeervol hotel of huis vanaf 20 euro per nacht.