Vluchtelingen in Turkije

 

Voor een vakantie in Turkije willen veel mensen weten waar de vluchtelingen in Turkije verblijven en wat hiervan de eventuele invloed is op een vakantie in Turkije. Turkije is het land dat de meeste vluchtelingen ter wereld opvangt volgens de UNHCR. Er zijn volgens de laatste cijfers van het UNHCR 2.749.140 geregistreerde Syrische vluchtelingen in Turkije, verder zijn er nog een relatief klein aantal vluchtelingen uit onder andere Irak en Afghanistan.

In andere landen in de omgeving zijn nog eens 2,1 miljoen geregistreerde Syrische vluchtelingen, deze zijn verspreid over de landen Jordanië, Egypte, Irak en Libanon. De geregistreerde Syrische vluchtelingen in Turkije zijn vooral gezinnen met jonge kinderen. Meer dan de helft van de Syrische vluchtelingen zijn niet ouder dan 18 jaar en er zijn bijna evenveel mannelijke als vrouwelijke vluchtelingen. In Europa hebben 972.012 Syrische vluchtelingen een asielaanvraag gedaan tussen april 2011 en februari 2016. In Europa zijn de asielaanvragen voor 61% gedaan in Duitsland en Servië, voor 27% in Zweden, Denemarken, Hongarije, Oostenrijk en Nederland en 12% in andere Europese landen. Sinds de sluiting van de grens Macedonië en het verdrag tussen Europa en Turkije om de mensensmokkel te stoppen naar de Griekse eilanden is het aantal asielaanvragen in Europa duidelijk afgenomen. (Cijfers van vluchtelingen van UNHCR, kaart © UNHCR)

 

 

Vluchtelingenkampen Turkije

 

Turkije heeft op dit moment 24 vluchtelingenkampen, de locatie van alle vluchtelingenkampen is in het zuidoosten van Turkije. De vluchtelingenkampen in Turkije zijn over het algemeen goed met voldoende voorzieningen. In het noordoosten van Turkije bij de grens met Bulgarije is nu een transitkamp, hier worden de vluchtelingen opgevangen die vanuit Griekenland worden terug gebracht naar Turkije. De Turkse regering vangt verder alle vluchtelingen zoveel mogelijk bij de Syrische grens op, bovendien zijn de vluchtelingen uit Syrië geen economische vluchtelingen maar oorlogsvluchtelingen. Ze zijn vooral op zoek naar een veilig land en een toekomst voor hun kinderen.

Het reisadvies van de Nederlandse rijksoverheid is: reis niet naar het grensgebied met Syrië en Irak en niet naar de stad Diyarbakir. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de Turkse provincies: Hatay, Gaziantep, Sanliurfa, Mardin en Sirnak.

 

Turkije vluchtelingen en vakantie

 

De vluchtelingen die verder willen reizen naar Europa zitten niet in een vluchtelingenkamp maar vooral in de stad Istanbul om te kijken hoe ze nu met de nieuwe maatregelen eventueel verder kunnen reizen. In de toeristische gebieden in het noordwesten en westen van Turkije aan de Egeïsche kust en de Turkse Rivièra zijn nagenoeg geen vluchtelingen. Het dichtstbijzijnde vluchtelingenkamp bij een toeristische plaats is het kamp in Saricam, dit ligt circa 500 kilometer ten oosten van de meest dichtstbijzijnde populaire vakantieplaats Alanya.

 

 

De Turkse overheid doet er alles aan om de toeristische gebieden aan de kust veilig te houden, in de bekende vakantie plaatsen en op de stranden aan de Turkse Rivièra zoals Bodrum, Alanya, Antalya en Side zijn over het algemeen geen vluchtelingen en geen mensensmokkelaars. De fabriekjes van mensensmokkelaars voor zwemvesten en rubberbootjes zijn bijna allemaal gesloten door de overheid, de stranden en de zee tussen de Turkse en Griekse kusten worden inmiddels zo goed als mogelijk bewaakt. De stranden zijn veilig en schoon en de prijzen voor een vakantie naar Turkije zijn in 2019 relatief goedkoop in vergelijking met landen als Spanje. Hoewel er begin 2017 een daling was in het aantal vakantieboekingen, was er in 2018 weer een stijging en voor de zomer van 2019 wordt weer een flinke stijging verwacht  in vakanties naar Turkije vanwege de aantrekkelijke prijzen, het goede klimaat en de rustige hotels.