Werelderfgoed Turkije

 

De Werelderfgoedlijst van UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) is een lijst met erfgoederen, monumenten of natuurgebieden in de wereld die uniek zijn. In Turkije zijn nu 18 erkende werelderfgoed monumenten (2018). Circa 30 Turkse monumenten zijn voorgedragen als werelderfgoed en staan op de voorlopige werelderfgoed lijst. Vanwege het unieke karakter zijn het de meest gewaardeerde en bezochte bezienswaardigheden van Turkije. De 18 werelderfgoed monumenten in Turkije van noord naar zuid zijn :

 

Edirne

 

De Selimiye moskee en het sociale complex. De Selimiye moskee is kenmerkend voor de voormalige Ottomaanse hoofdstad Edirne. De sociale omgeving bestaat uit islamitische scholen, een overdekte markt en een bibliotheek. De plaats Edirne ligt in de provincie Edirne in de Marmara regio.

 

Istanbul

 

Historische gebieden van Istanbul staan op de werelderfgoedlijst. De gebieden hebben een uitzonderlijke universele waarde vanwege de integratie van de verschillende architectuur waarbij Europa en Azië elkaar ontmoeten.

 

Troje

 

De stad Troje is vooral bekend uit de literatuur en vanwege het grote houten Paard van Troje.

 

Ephesus

 

Ephesus of Epheze (Efeze) is een van de meest uitgebreide archeologische vindplaatsen in de wereld. Er zijn veel bezienswaardigheden in de oude stad zoals het Grote Theater en de Bibliotheek van Celsus. Nieuw werelderfgoed 2015.

 

Hierapolis – Pamukkale

 

De oude stad Hierapolis en het Pamukkale katoenpaleis.

 

Xanthos – Letoon

 

Xanthos is de hoofdstad van het oude Lycië, aangrenzend ligt het heiligdom van Letoon. Het archeologische gebied ligt in de provincie Antalya. Er zijn opmerkelijke grafmonumenten te zien en veel teksten in de Lycische taal uitgehouwen in de rotsen. Het zijn belangrijke monumenten van een unieke Indo-Europese taal.

 

City of Safranbolu

 

Safranbolu is een Ottomaanse stad waarvan circa 800 huizen op de werelderfgoedlijst zijn geplaatst. Vanaf de 13 de eeuw tot aan het begin van de 20 ste eeuw was Safranbolu een belangrijke rustplaats voor de reizigers van oost naar west. Safranbolu ligt in een schitterende groene omgeving in de provincie Karabuk in de Zwarte Zeeregio.

 

Hattusha

 

Hattusha is de voormalige hoofdstad van het Hettitsche Rijk. Hattusha ligt bij de plaats Bogazkale in de regio Sungurlu in de provincie Corum. Te zien zijn onder meer de Leeuwenpoort, de Koninklijke Poort en rotsreliëfs in Yazilikaya.

 

Goreme

 

Het Nationaal Park Goreme met Cappadocië ligt tussen de Hasan vulkaan en de Erciyes vulkaan in de regio Centraal-Anatolië. Het plateau van de Göreme vallei laat de unieke gevolgen van erosie van vulkanisch tufsteen zien en is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Turkije.

 

Neolithische site van Catalhoyuk

 

Een neolithische nederzetting in de regio Centraal-Anatolië op de Konya vlakte. Catalhoyuk wordt wel de oudste stad ter wereld genoemd. Het archeologische werelderfgoed gebied ligt op twee heuvels, de oostelijke heuvel heeft 18 niveaus van neolithische bewoning uit de jaren 7400 – 6200 v. Chr.

 

Ani –  Armeense ruïne stad

 

Ani ligt in het noordwesten van Turkije, 45 kilometer ten oosten van de stad Kars, op de grens met Armenië. Ani is een Armeense ruïne stad of spookstad en wordt ook wel Stad van 1001 kerken genoemd, het was een van de meest indrukwekkende nederzettingen in de middeleeuwen. Nieuw werelderfgoed 2016.

 

Diyarbakir fort en het cultuurlandschap Hevsel Tuinen

 

Stad in het zuidoosten van Turkije gelegen bover de rivier Tigris, de versterkte stad is al eeuwenland een belangrijk centrum. Het cultuurlandschap Hevsel is de groene verbinding tussen de stad en de Tigris.

 

Divrigi

 

Grote moskee en ziekenhuis van Divrigi gebouwd in de jaren 1228 en 1229. Divrigi ligt in de provicie Sivas in de regio Oost-Anatolië. Vooral de moskee wordt gezien als een uniek bouwwerk van de islamitische architectuur.

 

Nemrut Berg

 

Nemrut Dagi staat vooral bekend vanwege de kolossale uitgehouwen stenen beelden van goden. Verder is hier het mausoleum van Antiochus gevonden. De Nemrut berg ligt in de provincie Adiyaman in de regio Zuidoost-Anatolië.

 

Aphrodisias

 

Aphrodisias de stad van Aphrodite was een Griekse stad in de historische streek Karia of Karië. Bezienswaardigheden zijn onder andere het theater en de Tempel van Aphrodite, het grote stadion en een museum.

 

Pergamon en zijn veelgelaagde cultuurlandschap

 

Pergamon en zijn veelgelaagde cultuurlandschap is toegevoegd aan het Turkse werelderfgoed. Boven de Bakircay vlakte ligt het oude Pergamon en het uit meerdere lagen bestaande cultuurlandschap. De akropolis, het hoogste punt van de stad, bekroont een landschap met grafheuvels en overblijfselen van het Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse rijk in en rond de moderne stad Bergama op de lagere hellingen.

 

Gobekli Tepe

 

De archeologische site Gobekli Tepe ligt ten noordoosten van Sanliurfa op een hoogte van 800 meter in het culturele landschap Mesopotamië. De 12.000 jaar oude opgraving is met de zeldzame archeologische vondsten een waar meesterwerk van menselijke creativiteit.

 

Bursa en Cumalikizik:

de geboorte van het Ottomaanse Rijk

 

Het hele dorp Cumalikizik en delen van de stad Bursa tonen de stedelijke en landelijke oprichting van het Ottomaanse Rijk in de vroeg 14 de eeuw.

 

 

Voorlopig Werelderfgoed Turkije

 

Turkse monumenten op de voorlopige werelderfgoed lijst in afwachting van goedkeuring:

 

Alanya

 

Alahan klooster complex

 

Aphrodisias

 

Cannakale en Gallipoli

 

Epheze

 

Foca fort Genuese handelsroute

 

Harran en Sanliurfa

 

Kaunos

 

Kekova

 

Konya

 

St. Paulus Kerk en Bron in Tarsus

 

Perge , archeologische site

 

Sagalassos

 

Sumela Klooster