Winterzon Turkije

 

Turkije is een winterzon en een wintersport vakantiebestemming, van luieren op het strand tot wandelen in de sneeuw. De winterzon bestemmingen liggen vooral aan de Turkse Rivièra, de kustlijn met de warmste temperaturen in de herfst en de winter. Kustplaatsen aan de Turkse Rivièra als vakantiebestemming in de winter zijn onder andere Antalya, Alanya, Side. De stranden zijn lekker rustig maar in de plaatsen zijn de restaurants en winkels gewoon normaal geopend en is er ook voldoende te doen zoals uitgaan en excursies. De regio heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters en ligt aan de Middellandse Zee in het zuiden van Turkije. De Turkse Rivièra ligt aan de voet van het Taurusgebergte en de regen komt maar zelden over de bergtoppen heen, hierdoor heeft deze kust 300 dagen zon per jaar.

 

 

De gemiddelde temperaturen aan de Turkse Rivièra in de lente en de herfst zijn: in de maand maart 13 graden, april 18 graden, mei 21 graden, september 25 graden, oktober 21 graden en in de maand november 16 graden. In de winter in de maanden december, januari en februari is de gemiddelde temperatuur 12 graden.

 

 

Cultuur Turkije in de winter

 

Volgens het Turks Verkeersbureau in Den Haag is er de laatste jaren een stijgende belangstelling voor Turkije als winterzon bestemming niet alleen naar de Middellandse Zee maar ook vooral naar Istanbul en naar het cultureel werelderfgoed van Turkije. In de zomermaanden zijn veel plaatsen met culturele bezienswaardigheden zoals Troje, Epheze, Pergamon, Sagalassos en Cappadocië  gewoon bijna te warm of te druk om te bezoeken. In het voorjaar en najaar is het werelderfgoed echter prima te bezoeken, het is rustig en niet te warm.

 

 

Wintersport Turkije

 

Turkije is echter ook een wintersport bestemming, op sommige hoge bergen ligt bijna het hele jaar sneeuw.  Turkije heeft een aantal goed ontwikkelde skigebieden zoals Erciyes bij Kayseri, Uludag bij Bursa, Kartalkaya bij Bolu, Palandoken bij Erzurum en Kartepe bij Izmit.

 

Een leuk alternatief om Turkije in de winter te ontdekken is om te gaan sneeuwwandelen in de bergen van het Taurusgebergte. Wandel op sneeuwschoenen over de begaanbare bergpaden naar de bergdorpen, maak kennis met de gastvrije bergbewoners en geniet van de weidse uitzichten, de frisse lucht en het ongerepte landschap.

 

Ontdek Cappadocië in de winter, normaal gesproken is Cappadocië al een sprookjesachtig landschap maar in de winter met een laagje sneeuw levert het zeker een uniek beeld. Het is raadzaam om met een lokale gids op pad te gaan en om niet alleen de winterse bergen in Turkije te gaan verkennen. Overnachten kan onder andere in het sfeervolle Mustafapasa in het Urgup district of in een van de andere dorpen in de regio Centraal-Anatolië.

 

goede hotels in Erciyes bij Kayseri