Vaticaanstad

 

De vlag van Vaticaanstad is vierkant met twee verticale banen in de kleuren goud en wit. In de witte baan staat het wapen van de stad met de pauselijke tiara en twee sleutels, een gouden (spiritueel) en een zilveren (aards), als symbolische toegang naar de hemel.

vlag Vaticaanstad

 

Vaticaanstad is een ommuurd grondgebied in de stad Rome maar is een onafhankelijke staat. De oppervlakte van Vaticaanstad is 0.44 kilometer en het staatshoofd is de paus. De naam van de staat is afgeleid van de Mons Vaticanus oftwel de Vaticaanberg en het hele gebied is werelderfgoed. De belangrijkste toegangsweg van Rome naar Vaticaanstad is de Via della Conciliazione.

 

 

 

Bezienswaardigheden Vaticaanstad

 

St. Pietersplein

 

Het St. Pietersplein is een groot plein omringd met een dubbele zuilengalerij. De twee zuilengangen (collonades) met 284 pilaren worden ook wel de “moederlijke armen van de kerk” genoemd. Op de borstwering van de zuilengangen staan 140 beelden van heiligen. Midden op het Sint Pietersplein staat de Vaticaanse Obelisk met aan weerszijden een fontein. Het is een Egyptische obelisk van rood graniet met een lengte van 25 meter, de obelisk is op een sokkel met vier bronzen leeuwen geplaatst. Op de top staat een kruis waardoor de totale hoogte 40 meter is.

 

St. Pietersbasiliek

De St. Pietersbasiliek is een van de grootste kerkgebouwen ter wereld en biedt ruimte aan circa 20.000 bezoekers. De Sint Pietersbasiliek (Basilica di San Pietro) is oorspronkelijk gebouwd in 324, op het graf van apostel Petrus. Later werd er een nieuwe basiliek gebouwd en deze werd ingewijd in 1626. De koepel van de huidige Sint Pietersbasiliek is de grootste koepel ter wereld met een diameter van 42 meter. Het dak naast de koepel is met een wenteltrap of lift bereikbaar, op het dak is een observatieplatform met schitterend uitzicht op Rome.

 

 

 

Het Apostolisch Paleis is het Pauselijk Paleis, de officiële residentie van de paus. Het paleis is een complex van gebouwen met circa 1400 kamers. Er zijn verschillende Vaticaanse museums in het complex. Bij de ingang van de Vaticaanse musea staat de “Sfera con Sfera”, een bol in een bol sculptuur van de kunstenaar Arnaldo Pomodoro.

 

 

Bekende bezienswaardigheden in de Vaticaanse musea zijn onder andere :

 

De Sixtijnse Kapel met fresco’s van  Michelangelo.

 

De Kaartengalerij, topografische kaarten van Italië geschilderd op de muren en plafonds.

 

Kaartengalerij
dennenappel ornament

De beeldengroep Laocoön een van de beroemdste beeldengroepen uit de Oud-Griekse beeldhouwkunst. Het beeld toont de Trojaanse priester Laocoön met zijn twee zoons. Volgens de legende wilde Laocoön de Trojanen waarschuwen om het Trojaanse paard niet de stad binnen te brengen.

 

De Stanza Della Segnatura, een zaal met fresco’s van Rafaël Santi uit de jaren 1508-1511.

 

De Pinacoteca Vaticana (Vaticaanse Pinacotheek) met veel Italiaanse schilderijen.

 

 

Achter de musea liggen op de Vaticaanse Heuvel de Vaticaanse tuinen met een veelzijdige flora, enkele fonteinen en veel monumenten. De hele heuvel is omgeven door muren en vormt het grondgebied van de onafhankelijke staat Vaticaanstad. De pauselijke tuinen zijn vanaf begin mei open voor bezichtiging.