Verenigd Koninkrijk

vlag Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft een oppervlakte van 244.820 vierkante kilometer en 61,7 miljoen inwoners, de hoofdstad is Londen. De vlag wordt de Union Flag genoemd, op de vlag staat het rode St. George kruis (patroonheilige van Engeland), het blauwe St. Patrick kruis (patroonheilige van Ierland) en het witte St. Andreas kruis (patroonheilige van Schotland). Wales was tijdens het ontwerpen van de vlag nog deel van Engeland. Het Verenigd Koninkrijk omvat nu vier gebieden: Engeland, Schotland, Wales (samen Groot-Brittannië) en Noord-Ierland.

 

 

Het landschap van het Verenigd Koninkrijk is gevarieerd, berggebieden, kliffen, laagvlaktes en strand en zee. Er zijn veel veengebieden en graslanden met een grote verscheidenheid aan vogelsoorten. De hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk is de Ben Nevis in Schotland met een hoogte van 1343 meter.

 

Natuurgebieden Groot-Brittannië

 

In Groot-Brittannië zijn ruim 6.500 beschermde natuurgebieden, waarvan vijftien met de status Nationaal Park. In Engeland zijn dit: Nationaal Park The Broads, een gebied met meren en rivieren in de graafschappen Norfolk en Suffolk. Veel rivieren in de Norfolk Broads en Suffolk Broads zijn bevaarbaar, in de wetlands leven veel watervogels. Nationaal Park Dartmoor ligt in het zuiden van Devon, er is veel graniet gesteente, heide en veenmoeras. Er zijn verschillende “longstones”  (menhirs) en “tors”. Nationaal Park Exmoor ligt in Somerset en Devon, het gebied is genoemd naar de rivier Exe, er groeit veel heide en het is de streek van de Exmoor pony, edelherten en de Exmoor Horn (schaap). Het Lake District National Park ligt in Cumbria, een bergachtig gebied met veel meren. Nationaal Park New Forest in Hampshire, een gebied met veel bos, moerassen en dorpen, het is tevens een Ramsar wetland. Northumberland Nationaal Park op de grens met Schotland bij de Cheviot Hills tot aan de Hadrian’s Wall, de Muur van Hadrianus is een werelderfgoed.

 

 

Nationaal Park North York Moors in North Yorkshire aan de grens met de indrukwekkende kliffen van de Cleveland Hills, het is een heidegebied met veel “Moors” (heuvels) en de rivieren Esk en Derwent. Het Peak District ligt voornamelijk in het noorden van Derbyshireaan aan het zuidelijke einde van de Pennines heuvels. Nationaal Park Yorkshire Dales ligt in North Yorkshire, de Dales bestaan uit rivier valleien en heuvels en er zijn veel grotten. Het Nationale Park South Downs in Zuid-Engeland ligt tussen Winchester en Eastbourne. In het park liggen de South Downs, een reeks van krijtrotsen waaronder de “Seven Sisters”, de krijt kaap Beachy Head en western Weald, een bos- en heide gebied. Door het park loopt de South Downs Way, een 160 kilometer lange afstand wandelpad, het is de enige National Trail die volledig in een Nationaal Park ligt. In Wales liggen de Nationale Parken: Brecon Beacons, Pembrokeshire Coast en het mooie Snowdonia en in Schotland de Cairngorms en Loch Lomond en de Trossachs.

 

Vakantiebestemmingen Groot-Brittannië en natuur en cultuur Groot-Brittannië in Engeland, Schotland en Wales:

vakantiebestemmingen
Groot-Brittannië

 

natuur en cultuur
Groot-Brittannië

 

overige informatie