Nationaal Park Dartmoor

 

Dartmoor is een Nationaal Park in de provincie Devon in het zuiden van Engeland. Het park heeft een oppervlakte van 954 vierkante kilometer en het is een uitgestrekte hoogvlakte van graniet, regelmatig bedekt met harde kalk- en zandsteenlagen en heide. De riviertjes en beken, die in de venen ontspringen, hebben diepe smalle dalen met steile ruige wanden uitgeslepen. Het graniet werd in het verleden gewonnen als bouwmateriaal. In het Bovey dal liggen de uitgestrekte Dartmoorbossen.


Tors


Aan de randen van de granietlagen vallen de steile rotspartijen op, deze rotsformaties worden Tors genoemd. Er zijn circa 160 heuvels met “Tor” in de naam. Jaarlijks wordt begin mei de “Ten Tors Challenge” gehouden, een wandeling met vooral deelnemers van hogescholen en scoutinggroepen. De deelnemers komen uit het zuidwesten van Engeland.

Ze moeten langs tien vooraf bepaalde Tors lopen in routes van 35, 45 of 55 mijl. Het is gezien het moeilijke terrein en de soms barre weersomstandigheden vooral een wandeling waarbij uithoudingsvermogen, coördinatievermogen en survival vaardigheden nodig zijn. 

 

 

Landschap


In het noordelijke heide gebied van het Nationaal Park Dartmoor zijn de hoogste toppen de High Willhays op 621 meter hoogte en de Yes Tor op 619 meter hoogte. Op de zuidelijke heidevlakte zijn de hoogste toppen de Ryder’s Hill op een hoogte van 515 meter en de Snowdon op 495 meter hoogte. De belangrijkste rivier in het landschap is de Dart die langs talloze plaatsen uiteindelijk uitmondt in de zee bij Darthmouth. De East Dart en de West Dart sluiten zich aan bij Dartmeet, langs de rivieren zijn kleine watervallen en goede wandelpaden. In het nationale park Dartmoor zijn veel menhirs, ook wel “standing stones” genoemd. Langs de akkers en de venen staan vaak stapelmuurtjes.

 

Dorpen en recreatie

 

In het gebied zijn een aantal kleine steden en dorpen en er wonen in totaal circa 30.000 mensen. De dorpen zoals Ashburton, Buckfastleigh, Moretonhampstead, Princetown, Yelverton, Horrabridge, South Brent, Christow en Chagford hebben veelal een middeleeuws karakter maar bieden moderne recreatieve voorzieningen.

Er zijn verschillende informatiecentra met informatie over de omgeving, wandelroutes en recreatie activiteiten zoals bergwandelingen, rotsklimmen, wandelen, fietsen, geocaching en wildwater kajakken.

 

Dartmoorpony

 

 

In het gebied leeft de Dartmoorpony, van oorsprong werd het dier gebruikt voor het zware werk om tin uit de mijnen door de heidegebieden heen te transporteren.

 

Nu wordt het elegante paardenras gefokt en gebruikt in de paardensport. Het is een sterk ras met een prima uithoudingsvermogen en oorspronkelijk gewend aan de extreme weersomstandigheden op de heide. Er leven nu nog circa 800 van deze halfwilde pony’s in het nationale park. Dartmoor is een mooie omgeving met een ruime keus in hotels en pensions in het zuiden van Engeland.