Edinburgh

 

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en ligt aan de zuidelijke oever van de Firth of Forth in de regio Central Belt in het noordelijke deel van de Schotse Laaglanden. Het is een historische en culturele stad en het is, na Londen, de tweede meest bezochte stad van het Verenigd Koninkrijk.

 

Edinburgh

 

Rondom de stad ligt een groene gordel of een groene zone die zich uitstrekt van Dalmeny in het westen tot aan Prestongrange in het oosten. Een groot deel van Edinburgh is werelderfgoed en er zijn veel bezienswaardigheden.

 

Bezienswaardigheden Edinburgh

 

Augustijnerabdij
Holyrood Palace

De Old Town, de Oude Stad van Edinburgh, is het oudste gedeelte van de stad, het gebied heeft een middeleeuws stratenpatroon en gebouwen uit de periode van de Schotse Reformatie in de 16de eeuw. De hoofdstraat van de Old Town is de Royal Mile, de Koninklijke Mijl is een Schotse mijl van het kasteel van Edinburg naar het Holyroodhouse Paleis. Het Holyrood Palace en het Schotse parlementsgebouw liggen aan de voet van de Calton Hill. Op de Calton Hill staan onder andere het National Monument, het Dugald Stewart Monument en het Nelson’s Monument. Naast het Holyrood paleis staan de restanten van de Augustijnerabdij.

 

 

In de Royal Mile wordt elk jaar in augustus het Edinburgh Festival gehouden, een verzameling van verschillende culturele festivals zoals het Fringe Festival.

 

 

 

 

 

Het Kasteel van Edinburgh is een historische vesting gelegen op de heuvel Castle Rock in de oude stad. De Castle Rock heeft een hoogte van bijna 122 meter en is het restant van een uitgedoofde vulkaan, de rots wordt waarschijnlijk al bewoond sinds de tweede eeuw. Vanaf de twaalfde eeuw is er een koninklijk kasteel. In het kasteel van Edinburgh liggen de kroonjuwelen van Schotland en de Stone of Scone of Steen van het Lot. De Stone of Scone is een langwerpig blok van zandsteen waarop eeuwenlang koningen werden gekroond.

 

Binnen de muren van de vesting zijn veel bezienswaardigheden zoals het Koninklijk Paleis, de militaire barakken, het nationaal oorlogsmuseum, het Crown Square en het oudste gebouw van de vesting, de St. Margaret’s Chapel.

 

Andere opmerkelijke gebouwen in de Old Town zijn de St. Giles Kathedraal gebouwd in de 12de eeuw, de Assembly Hall van de kerk van Schotland, de twee musea van het Nationaal Museum van Schotland en het Old College van de Universiteit van Edinburgh.

 

 

 

Tussen de Old Town en de New Town liggen de Princes Street Gardens, een groot openbaar park. In het park staan veel standbeelden en het Scott Monument ter ere van de Schotse schrijver Sir Walter Scott, schrijver van het beroemde boek Ivanhoe.

 

De New Town is gebouwd tussen 1767 en 1850, het nieuwe stadsgedeelte wordt gezien als een meesterwerk van stadsplanning en is ook een werelderfgoed.

 

De bekendste straat in de Nieuwe Stad is Princes Street, het is de belangrijkste winkelstraat in Edinburgh en grenzend aan het stadspark.

 

Aan het einde van de Princes Street ligt het statige Balmoral Hotel en het Waverly Station.

 

 

Arthur’s Seat is een heuvel met een hoogte van 251 meter, anderhalve kilometer ten oosten van de stad en met een mooi uitzicht op Edinburgh. De heuvel is populair om te beklimmen, er is een relatief gemakkelijke wandelroute en een moeilijk begaanbare rotsklim route waarvoor een vergunning (gratis) nodig is. De Arthur’s Seat is net als de kasteelheuvel vulkanisch van oorsprong.

 

 

Forth Bridge

 

De Forth Bridge ligt veertien kilometer ten westen van Edinburgh, de spoorbrug ligt over de monding van de rivier Forth en is een werelderfgoed. De Forth Bridge ligt tussen de plaatsen Queensferry en North Queensferry. Het brugtype is een cantileverbrug waarbij slechts gebruik wordt gemaakt van een eenzijdige ophanging. Het type brug is vooral ontworpen om lange afstanden te kunnen overbruggen voor het wegverkeer of treinverkeer en ze kunnen gebouwd worden op moeilijke kruisingen. De Forth Bridge was jarenlang de langste enkelvoudige cantileverbrug ter wereld.

 

 

De Forth Bridge wordt gezien als een symbool van Schotland en is een werelderfgoed, de stalen brug werd geopend op 4 maart 1890 en heeft een lengte van 2528,7 meter. Dagelijks rijden er circa 200 treinen over de brug, naast de stalen spoorbrug ligt een Forth Bridge voor wegverkeer. Edinburgh is een gezellige stad met veel hotels en een goede uitvalsbasis om Schotland te verkennen.