Iona

 

Iona of Isle of Iona in Schotland is een van de kleinere Binnen-Hebriden eilanden, het eiland heeft een oppervlakte van 87,7 kilometer en ligt een kleine twee kilometer ten westen van het eiland Mull. Er vaart een ferry tussen de twee eilanden vanaf het schiereiland Ross of Mull maar ook vanaf het Schotse vasteland is er een regelmatige veerboot verbinding. Er is een wandelpad met een lengte van zo’n 60 kilometer vanaf de Craignure Baai op Mull naar Fionnphort, het vertrekpunt van de ferry naar Iona.

 

 

Er is weinig autoverkeer op Iona, alleen bewoners mogen op het eilandje rijden, toeristen moeten de auto laten staan in Fionnphort of op het vasteland in Oban. Bij de ferry op de pier zijn fietsen te huur.

 

 

Het hoogste punt van Iona is Dun I met een hoogte van 101 meter en vanaf de top is er mooi uitzicht op de omliggende Hebriden eilanden. Het hoofdstadje van het eiland is Baile Mor en er zijn in totaal circa 125 inwoners. Iona staat bekend om de rust, de mooie natuurlijke omgeving en als een plaats voor spirituele retraites.

 

 

Iona Abbey

 

De naam van het eilandje is afgeleid van de heilige Columba van Iona, de Ierse heilige is geboren in het jaar 512 in het Ierse Gartan en overleden in het jaar 597 op het Schotse Iona. Columba stichtte hier het klooster Iona Abbey in het oosten op het eiland.

 

Het was ruim drie eeuwen lang een belangrijk centrum voor de Gaelic monniken en een van de oudste christelijke religieuze centra in West-Europa. Het klooster in nu nog steeds een christelijke bedevaartplaats. Op het terrein van het klooster ligt ook de St. Oran’s kapel en beide gebouwen staan op de Schotse monumenten lijst.

 

Er staan een aantal vrijstaande hoge kruizen (High Cross of Standing Cross) uit de achtste eeuw en er is in het klooster mooi houtsnijwerk te zien van vogels en planten die op het eiland voorkomen.

 

 

De “Bay at the Back of the Ocean” oftewel de Baai aan de Achterkant van de Oceaan is een brede baai in het westen op Iona, de baai wordt zo genoemd omdat de volgende stop in het westen in Noord-Amerika ligt. Achter het strand ligt de machair, een vruchtbare laaggelegen vlakte vaak met gras en schapen.

 

Iona is een mooi rustiek eiland met kleine baaien en strandjes, goede wandelpaden, kleinschalige hotels op het nabij gelegen Mull en de traditionele Bed & Breakfast.

 

Iona kan bezocht worden voor een rustige vakantie in de Schotse Hooglanden of gecombineerd worden met de omliggende eilanden in de Binnen-Hebriden archipel.