Nationaal Park Lake District

 

Lake District is een Nationaal Park in de provincie Cumbria in het noordwesten van Engeland. Het nationale park heeft een oppervlakte van 2.292 vierkante kilometer en binnen de grenzen van het park liggen de hoogste berg, het grootste meer en het diepste meer van Engeland. Het Lake District is een schitterend bergachtig merengebied met een rijke flora en fauna en sinds 2017 een Unesco werelderfgoed.

 

 

Meren in het Lake District

 

 

In het Nationaal Park Lake District zijn veel meren, maar alleen het Bassenthwaite Lake wordt een Meer (Lake) genoemd, de anderen worden Tarne = bergmeer, water of Mere = vennen genoemd. Er zijn 21 grote meren in het Lake District, de grootste is Windermere en de diepste is Wastwater.

 

Windermere

 

Windermere is het grootse meer of ven van Engeland met een oppervlakte van 14,73 vierkante kilometer en een maximale diepte van 66,76 meter.

 

Windermere is een lang en smal ven met een lengte van 18 kilometer en een maximale breedte van 1,5 kilometer, het ven is gevormd tijdens de laatste grote ijstijd door twee gletsjers. In het gebied liggen 18 eilanden, over de hele lengte varen kleine veerboten en zeilen is hier populair.

 

In het Windermere stoombootmuseum zijn stoomboten maar ook veel andere soorten boten te zien die vroeger in dit gebied vaarden en economisch gezien belangrijk waren.

 

Wastwater

 

Wastwater of Wast Water is het diepste meer van Engeland met een diepte van 79 meter.

In het gebied is het verboden voor zeilboten en motorboten maar kanoën en duiken is wel toegestaan. Wastwater ligt in de Wasdale vallei, een mooie vallei met steile hellingen en de Great Gable en Scafell Pike.

Het is een populair gebied om te wandelen maar ook voor bergbeklimmen en rotsklimmen is veel belangstelling.

 

Bergen in het Lake District

 

 

De bergen in het Nationaal Park Lake District in Engeland worden vaak “fells” genoemd en zijn onderverdeeld in de noordelijke, oostelijke, zuidelijke, westelijke en de centrale fells. De vier hoogste bergen in het Lake District zijn de: Scafell Pike, de Sca Fell, de Helvellyn en de Skiddaw.

 

Skafell Pike

 

De Skafell Pike is de hoogste berg van Engeland, de berg heeft een hoogte van 978 meter en ligt in de Zuidelijke Fells. De Skafell Pike bestaat uit vulkanisch gesteente en vanaf de top van de berg is er een schitterend weids uitzicht. Beklimmen van de Skafell Pike is mogelijk vanuit de valleien Wasdale, Borrowdale, Langdale en Eskdale.

 

 

Stapelmuren

 

In het gebied zijn veel traditionele stapelmuren, in het Engels Dry Stone Walls genoemd.

 

Het zijn muurtjes die droog zijn opgestapeld dus zonder gebruik van cement. Het is een kunst op zich om een stabiele stapelmuur te bouwen.

 

De muren zijn gebouwd met stenen die op het land werden gevonden en dienden vaak als erfafscheiding en om de grond vast te houden maar ook vooral om het veld schoon te krijgen en te kunnen bewerken.

 

Flora en fauna

 

In het Lake District is een veelzijdige flora en fauna, belangrijk is het oorspronkelijke loofbos met zomereik, es, ruwe berk, bergiep of ruwe iep, winterlinde en taxus. Vanwege het zachte en vochtige klimaat zijn er enorm veel soorten varens, mossen en korstmossen. Dieren in het gebied zijn onder andere edelhert, das, otter, boommarter en de vogelsoorten: slechtvalk, smelleken, oeverloper, goudplevier en wulp.

 

 

Bezoekerscentrum

 

Het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Lake Dictrict is Brockhole en ligt in Windermere, Cumbria.

Het is dagelijks geopend van 10:00 tot 16:00 uur, bij het bezoekerscentrum is ook een winkel, café en speeltuin.

Er is veel informatie te vinden over activiteiten in het gebied zoals wandelen, vogels observeren, workshops en boomklimmen voor kinderen, fiets- en bootverhuur. In het nationale park zoals in het gezellige Windemere zijn goede hotels maar ook in de directe omgeving.