Londen

 

Londen is de grootste stad en de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk en van het landsdeel Engeland. Londen is ook de meest bezochte stad in Europa en de meest bezochte stad van de wereld. Londen heeft veel bezienswaardigheden: bekende gebouwen, de Theems rivier, enkele paleizen zoals het Buckingham Palace, stadsparken en beroemde pleinen.

 

 

Een aantal gebouwen in Londen staan op de Unesco werelderfgoedlijst, dit zijn de: Tower of London, de historische nederzetting van Greenwich, de Kew Gardens, Palace of Westminster, Westminster Abbey en Saint Margaret’s Church. Londen is ook populair vanwege de vele theaters waar bekende musicals worden vertoond, orkesten worden gegeven en menig bekende zanger of band een optreden geeft. De luchthaven Londen Heathrow is het drukste vliegveld van Europa. In Londen zijn talloze hotels en restaurants in verschillende prijsklassen.

 

Bezienswaardigheden Londen

 

De Tower of London wordt ook wel de toegangspoort van Londen genoemd, het is een imposante vesting aan de Theems rivier. De vesting is gebouwd rondom de Witte Toren (White Tower) en is een voorbeeld van de Normandische architectuur.

 

De Tower of London werd gebouwd in het jaar 1080 en gewijzigd maar vooral uitgebouwd in latere tijden. Nu is het een complex van vestingwerken en hofjes met een oppervlakte van 73.000 vierkante meter. De Beefeaters zijn de ceremoniële bewakers van de Tower of Londen en vrolijke gidsen toeristen.

 

 

Tower Bridge en de Theems (Thames), de Theems heeft een lengte van 346 kilometer en is de langste rivier van Engeland, het is een belangrijke vaarweg. Bij Londen ligt over de Theems een mooie torenbrug. De Tower Bridge grenst aan de Tower of London. De twee torens worden verbonden met twee loopbruggen op 44 meter hoogte boven de rivier.

 

 

De Westminster Abbey en het Paleis van Westminster. De Westminster Abdij is een kerk en wordt ook wel de kerk van St. Peter genoemd. Het is de kerk waar leden van het Britse koningshuis en andere beroemdheden zoals Charles Dickens, Darwin en Newton begraven zijn. Het Palace of Westminster wordt ook wel het “Houses of Parliament” genoemd en staat aan de oever van de Thames. In het paleis is de zetel van het Britse parlement. Het gebouw heeft een hoge klokkentoren, de Elizabeth Tower, de grote klok wordt “Big Ben” genoemd.

 

Het Madame Tussauds museum in Londen is een veel bezocht museum, er staan talloze wassen beelden van bekende politici, leden van het Britse koningshuis, voetballers en filmhelden.

 

Het British Museum wordt jaarlijks door ruim vijf miljoen mensen bezocht, er is een uitgebreide collectie die circa een miljoen jaar geschiedenis van de mensheid overbrugt.

 

 

De Tate Gallery bestaat uit vier musea, het Tate Modern staat in Londen en is gevestigd in een oude elektriciteitscentrale. In het Tate Modern is internationale moderne kunst te zien en het museum is gratis toegankelijk.  

 

De bekendste pleinen in Londen zijn: Trafalgar Square, het Piccadilly Circus met het beroemde Anteros standbeeld (Shaftesbury fontein) en het Leicester Square. Het museum de National Gallery aan het Trafalgar plein is ook gratis toegankelijk.

 

Londen met kinderen

 

Aan de oever van de Thames staat London Eye, een reuzenrad met een hoogte van 135 meter. Vanuit het reuzenrad is er vanzelfsprekend een schitterend uitzicht over Londen, een rit in de London Eye duurt een half uur.

 

Veel toeristen vinden het leuk om de dagelijkse wisseling van de wacht bij Buckingham Palace te zien.

De ceremonie begint elke ochtend om 11:30 uur en duurt drie kwartier, de wachters hebben mooie uniformen aan en er is begeleiding van de gardekapel. 

De wisseling van de wacht is gratis bij te wonen maar vooral in de zomermaanden is het vrij druk.

 

Het Crystal Palace Park ligt in een mooi rustig gedeelte van Londen en is vooral leuk om met de kinderen naar toe te gaan. In het park is een kinderboerderij, een speeltuin, een doolhof, sportpark met zwembad en een museum. Een gedeelte van het park is themapark: het Jurassic Park, hier zijn levensgrote dinosaurussen te zien.

 

Londen is een gezellige stad met veel hotels in alle prijsklassen om een weekend te verblijven maar ook geschikt als uitvalsbasis om Engeland te verkennen.