Mooiste Britse Eilanden

 

Er zijn in de regio Groot-Brittannië ruim 250 permanent bewoonde eilanden, onze top 10 van mooiste Britse Eilanden:

 

Top 10 mooiste Britse Eilanden

 

1) Mainland is het grootste eiland in de Orkney archipel (Schotland), hier ligt het hart van neolithisch Orkney, een Unesco werelderfgoed gebied met monumenten van 3000 tot 2000 jaar v. Chr. De monumenten uit de steentijd zijn:

 

  • Maes Howe, dit is een grote grafkamer.
  • De nederzetting Skara Brae.
  • De Stones van Stenness is een steencirkel van staande stenen en de Ring van Brodgar, ze staan allebei bekend als ceremoniële steencirkels. 

Op het eiland komen naar schatting circa 600 plantensoorten voor en er leven veel zeevogels.

 

2) Jersey is het grootse eiland van de Engelse Kanaaleilanden (officieel de Bailiwick of Jersey genoemd) met een oppervlakte van circa 118 vierkante kilometer. In het zuiden liggen lange zandstranden en in het noorden zijn veel kliffen en er is het Durrell Wildlife Park met de Dodo als logo en veel zeldzame en bedreigde diersoorten.

 

 

3) Skye is een eiland in de Hebriden eilandgroep voor de kust van Schotland. Portree is een mooie havenplaats, het eiland heeft een gevarieerd landschap met ruige en steile rotswanden, langs de kust leven veel zeehonden en vogels. De Cuillin Heuvels en de top van de Storr zijn geliefd bij wandelaars en klimmers.

 

4) Mull is ook een eiland in de Hebriden voor de westkust van Schotland met een oppervlakte van 875 vierkante kilometer. In Tobermory is een single malt Schotse whisky distilleerderij. Het is een bergachtig eiland met als hoogste berg de Ben More. Een groot gebied van de westkust is deel van het natuurgebied Loch Na Keal. Er leven veel zeevogels en roofvogels, maar ook otters, dolfijnen en reuzenhaaien.

 

 

5) Lewis en Harris zijn Buiten-Hebriden eilanden voor de kust van Schotland. Lewis is het lager gelegen gedeelte en Harris is bergachtig. Op Lewis liggen archeologische bezienswaardigheden zoals de Callanish Stones (steencirkels) en de Clach an Trushal (staande steen, menhir) met de bijnaam Stone of Compassion. De Lewis veengebieden zijn een Ramsar wetland gebied. In de graslanden (maichar) zijn onder andere verschillende orchideeën soorten en de vleesetende plant Zonnedauw te zien.

 

 

6) Arran is een Schots eiland en heeft een oppervlakte van 430 vierkante kilometer. Arran is een bergachtig eiland en wordt wel Schotland in het klein genoemd. In het noorden is graniet gesteente, ontstaan door vulkanische activiteit van zo’n 60 miljoen jaar geleden en er zijn menhirs bv. de Machrie Moor. Er leven veel vogelsoorten, edelherten, otters en dolfijnen en er groeien drie endemische boomsoorten; de Arran Whitebeams. Deze drie soorten: de Arran lijsterbes (Sorbus arranensis), de Bastard Mountain Ash (Sorbus pseudofennica) en de Catacol meelbes (Sorbus pseudomeinichii) schijnen de meest bedreigde boomsoorten ter wereld te zijn en vallen onder natuurbescherming.

 

7) Het eiland Man ligt tussen Groot-Brittannië en Ierland in de Ierse Zee, het eiland heeft een oppervlakte van ruim 570 vierkante kilometer. Het eiland heeft voornamelijk een Keltische oorsprong en wordt ook wel Manx genoemd. Op het eiland ligt de berg Snaefell met een hoogte van 620 meter.

 

 

8) Anglesey ligt in Anglesey County en is een eiland bij de noordwestkust van Wales, verbonden met bruggen met het vasteland. Er zijn een aantal wetlands zoals de Malltraeth moerassen. Nagenoeg de hele kustlijn met spectaculaire kliffen is aangewezen als “Area of Outstanding Natural Beauty”.

 

 

De stad met de langste plaatsnaam van Europa ligt op het eiland Anglesey: deze plaatsnaam is: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (afgekort: Llanfairpwll). De betekenis van de plaatsnaam is: “Parochie van de Heilige Maria in het dal van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de parochie van de Heilige Tysilio bij de rode grot”. De plaats is alleen al vanwege de lange naam een populaire toeristische bestemming.

 

 

9) Wight is het grootste eiland van Engeland en is van het vasteland gescheiden door de zeestraat Solent. Koningin Victoria had jarenlang een zomerhuis op het eiland en Charles Dickens heeft veel boeken geschreven op Wight. Het westen van het eiland is een “Area of Outstanding Natural Beauty”. Het eiland staat bekend als wandel- fiets- en zeileiland, de Isle of Wight Coastal Path is een lange afstand wandelpad van 107 kilometer langs de kust.

 

 

10) Guernsey (officieel Bailiwick of Guernsey) ligt in de Ierse Zee en is één van de Kanaaleilanden. Nationale dieren van het eiland zijn de Guernsey ezel en koe en de Golden Guernsey geit. De ezel was in het verleden noodzakelijk als lastdier, de koe staat bekend om de romige Guernsey melk van het dier en de gele boter.