Mull

 

Mull of Isle of Mull in Schotland is een van de Binnen-Hebriden eilanden, het eiland heeft een oppervlakte van 875 vierkante kilometer. Het is een van de mooiste eilanden in de Hebriden archipel voor fotografen en natuurliefhebbers met veel soorten planten en dieren, een mooie lichtval met in het voorjaar de wat nevelige landschappen en in het najaar en de winter het noorderlicht. In het gebied is weinig lichtvervuiling en de Melkweg is goed te zien.

 

 

Het eiland is bereikbaar met de ferry vanaf verschillende plaatsen op het vasteland van Schotland zoals Oban en Craignure en er is een veerdienst naar eilanden in de omgeving zoals Iona.

 

 

Tobermory

 

Tobermory is de hoofdstad van het eiland Mull en ligt in het noordoosten op het eiland. Het is een vissersplaatsje met kleurrijke huizen in de haven en circa 1.000 inwoners. Er is een whisky distilleerderij met een bezoekerscentrum en het oude gebouw staat op de Schotse monumentenlijst. In de haven staat een fraaie klokkentoren, er is een aquarium en er is een cultureel centrum met het Mull theater.

 

 

Elk jaar zijn er een aantal lokale festivals zoals in april het traditionele muziekfestival, in juli het Mendelsshon festival en het Schotse culturele Mod festival elk jaar op de tweede zaterdag van september. Mull doet ook elk jaar mee met de Schotse Highland Games, een traditioneel feest van de Schotse Hooglanden gebaseerd op de Schotse en Keltische cultuur. De film “When Eight Bells Toll” naar het gelijknamige boek, in het Nederlands “Ondergang om middernacht”, van de Schotse auteur Alistair MacLean is gebaseerd op Tobermory en de film is grotendeels opgenomen op het eiland.

 

Ben More

 

 

Het hoogste punt van Mull is de Ben More met een hoogte van 966 meter, het is de enige Munro op het eiland, een Munro is in Schotland een berg met een hoogte hoger dan 3.000 voet oftewel 914,4 meter. De Ben More ligt op het schiereiland Ardmeanach en vanaf de top is er een mooi uitzicht op de Binnen-Hebriden archipel. Er is een goede wandelroute naar de top die circa drie uur duurt en er is een moeilijker klimroute naar de top.

 

 

Carsaig natuurlijke brug

 

Langs de kust liggen kleine baaien met zandstrandjes zoals het Calgary strand. De zuidkust bestaat vooral uit steile kliffen met de twee mooie Carsaig natuurlijke bruggen.

 

De Carsaig Arches zijn twee poorten in de rots ontstaan door erosie, ze liggen op het meest zuidelijke schiereiland van Mull.

 

De natuurlijke boogbruggen zijn bereikbaar via een mooi kronkelig wandelpad van zo’n zeven kilometer langs de kust maar alleen bij eb, bij vloed zijn de rotsen niet of moeilijk bereikbaar.

 

Vakantie Mull

 

Mull heeft een opvallende rijke flora en fauna met onder andere 22 inheemse bomensoorten, 18 soorten orchideeën en circa 260 vogelsoorten. Rond de kust zwemmen reuzenhaaien, dwergvinvissen, bruinvissen en dolfijnen en het eiland is ook de thuisbasis van boommarters en een groeiende populatie otters.

 

 

Het Schotse eiland Mull is een mooie vakantiebestemming om te wandelen en te fotograferen in de Schotse Hooglanden en kan tijdens een vakantie eventueel gecombineerd worden met andere eilanden in de Hebriden. In Tobermory en in de Craignure baai zijn kleinschalige hotels en de traditionele Bed & Breakfast, vanuit Nederland worden er ook enkele reizen aangeboden naar het eiland.