Muur van Hadrianus

 

De Muur van Hadrianus ligt in het Verenigd Koninkrijk in het noorden van Engeland op korte afstand van de grens tussen Engeland en Schotland. De muur werd gebouwd op bevel van keizer Hadrianus tussen 122 en 128 n. Chr. De Muur van Hadrianus is nu onderdeel van het Unesco werelderfgoed: Grenzen van het Romeinse Rijk. Met de Romeinse “limes”, Latijnse woord voor grens, werden de grenzen en de provincies aangegeven van het Romeinse Rijk. In de tweede eeuw n. Chr. hadden deze grenzen een lengte van ruim 5.000 kilometer, van de Atlantische kust in het noorden van Groot-Brittannië, dwars door Europa langs de Rijn en de Donau tot aan de Zwarte Zee en vanaf daar naar de Rode Zee door Noord-Afrika tot aan de Atlantische kust. Grote delen van de Britse en Duitse limes zijn nu een werelderfgoed.

 

 

De Muur van Hadrianus had een lengte van 80 Romeinse mijl, 117,5 kilometer, de muur werd oorspronkelijk deels gebouwd van steen en deels met plaggen turf, de turf plaggen werden later grotendeels vervangen voor steen. Op ongeveer elke vijf Romeinse mijl werd een fort gebouwd met in totaal 16 grotere forten en nog een aantal kleinere, er werden ook 80 “Mijlkastelen” (Milecastle) gebouwd met aan weerszijden van de mijlkastelen een lage stenen toren, in totaal waren er 158 torentjes. De muur had een defensieve en militaire functie maar diende waarschijnlijk vooral als grensbewaking voor toezicht op de handel en de mensen die de grenzen wilden oversteken. Bijna elk mijlkasteel werd bewaakt met een bemande poort en gebouwd op een iets verhoogde weg. De milecastles zijn genummerd van 1 in het oosten tot en met nummer 80 in het westen.

 

 

In februari 2018 maakte de Britse krant The Guardian bekend dat er twee Romeinse leren bokshandschoenen zijn gevonden uit ongeveer het jaar 120 n. Chr. De bokshandschoenen zijn gevonden in een Romeinse legerplaats bij het fort van Vindolanda. Deze vondst en andere gevonden voorwerpen zijn te zien in het museum bij het fort.

 

Hadrian’s Wall Path

 

Het Hadrian’s Wall Path is een langeafstandswandelpad langs de Muur van Hadrianus, het wandelpad heeft een lengte van 84 mijl of 135 kilometer en ligt tussen Wallsend aan de oostkust en Bowness-on-Solway aan de westkust en loopt langs de steden Newcastle-upon-Tyne en Carlisle.

 

 

Het is een mooie wandelroute over het platteland en een vrij lichte wandelroute, het hoogste punt ligt op een hoogte van 345 meter, de rest van de route is overwegend vlak tot licht glooiend. Het Hadrianus wandelpad is onderverdeeld in zes etappes en wordt goed aangegeven. De start van de wandeling in Wallsend is gemakkelijk te bereiken met de lokale trein van Newcastle naar het metrostation Wallsend maar ook goed bereikbaar met de bus of met de auto.

 

 

Tijdens de wandeling in het open landschap over grotendeels onverharde wandelpaden zijn grote delen van de Muur van Hadrianus te zien, een aantal Romeinse forten, veel poorten en bruggen, een museum, rivieren en een mooi park.

In Wallsend kan bij het bezoekerscentrum een wandelboekje worden gekocht met een goede routebeschrijving. In het boekje kan de route ook worden afgestempeld als bewijs van de gelopen wandeling. In de directe omgeving is een ruime keus in betaalbare landelijk gelegen hotels of meer in een stad of een dorp.