Praktische informatie Verenigd Koninkrijk

 

Het Verenigd Koninkrijk ligt in West-Europa en bestaat uit de vier gebieden Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Engeland, Schotland en Wales liggen op het eiland Groot-Brittannië, Noord-Ierland ligt op het eiland Ierland.

 

 • De vliegtijd vanaf Amsterdam naar Londen is 1 uur, van Amsterdam naar Edinburgh 1 uur en 30 minuten, de vliegtijd van Amsterdam naar Cardiff is 1 uur 20 en van Amsterdam naar Belfast 1 uur en 40 minuten.
 • Tijdsverschil, zowel in de zomer als in de winter is het in het Verenigd Koninkrijk 1 uur vroeger dan in Nederland.  
 • Het kraanwater in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland is van goede kwaliteit en kan zonder problemen als drinkwater worden gebruikt.
 • Het voltage is in het Verenigd Koninkrijk 230 volt, er worden nog vaak stopcontacten van het type G gebruikt, voor deze stopcontacten is een verloopstekker van het type G nodig.
 • De munteenheid in het Verenigd Koninkrijk is het Britse pond of pond sterling (GBP), de koers is niet stabiel zeker niet nu er sprake is van een Brexit. In het hele land zijn voldoende geldautomaten en in bijna alle winkels, hotels en restaurants kan er gepind worden met bankpas of creditcard. Contant geld wisselen is bij een bank meestal goedkoper dan bij een wisselkantoor.
 • Het Verenigd Koninkrijk is lid van de Europese Unie maar zal via de Brexit waarschijnlijk in 2017 uit de EU stappen. Het land is geen Schengenland maar mag wel deelnemen aan beslissingen of bepalingen rondom het Schengen akkoord.
 • Voor een vakantie in het land is een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart verplicht dat geldig moet zijn t/m terugkeer in Nederland, er is geen visumplicht.
 • Bij het verlies van paspoort of bij andere problemen kan men terecht bij de Nederlandse ambassade in Londen, de ambassade is in geval van nood 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, telefoonnummer: +44 20 75 90 32 00
 • Noodnummer in het Verenigd Koninkrijk:  het Europese alarmnummer 112 voor dringende hulp van politie, brandweer of ambulance, er wordt Engels gesproken, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, het nummer is gratis en bereikbaar met een mobiele telefoon.
 • De winkels in het Verenigd Koninkrijk zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 17:30, winkelcentra en supermarkten zijn vaak tot 21:00 of 22:00 uur open. Op zondag zijn in de grotere steden veel winkels open van 10:00 tot 16:00 uur. De openingstijden van banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 16:30 uur en van postkantoren van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:30 uur en op zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur.
 • Verkeer in het Verenigd Koninkrijk, het land heeft een goed wegennet. Bestuurders moeten links rijden en aan de linkerkant van de weg parkeren. Het toegestane alcoholpromillage in het verkeer is in Schotland 0,5 promille, in Engeland, Wales en Noord-Ierland is het maximaal toegestane alcoholpromillage 0,8 promille. De meeste snelwegen zijn tolvrij, op de wegen of tunnels waarvoor wel tol wordt geheven is het een laag bedrag dat cash moet worden betaald. De uitzondering is de autosnelweg M6 hier liggen de toltarieven rond de 5 pond afhankelijk van het tijdstip wanneer men gebruik maakt van deze weg.