Skye

 

Skye of Isle of Skye in Schotland is het grootste eiland in de Binnen-Hebriden archipel in het Verenigd Koninkrijk. Het eiland Skye heeft een oppervlakte van 1.656 vierkante kilometer, het is een heuvelachtig eiland met als hoogste top de Sgurr Alasdair met een hoogte van 952 meter. Het eiland Skye is met het vasteland van Schotland verbonden door de Skye Bridge, dit is een brug over de Loch Alsh en er varen veerboten tussen het vasteland en de omliggende eilanden.

 

 

Het eiland Skye heeft veel bezienswaardigheden met schitterende rotsachtige landschappen met indrukwekkende en kleurrijke rotsen, schiereilanden, watervallen, meertjes, een grillige kustlijn met korte strandjes en groene landschappen met een aantal soorten heide, wilde gagel en zwenkgras.

 

Portree

 

De grootste plaats op het Schotse eiland Skye is het schilderachtige stadje Portree, het havenstadje en de hoofdstad ligt in het zuiden op het schiereiland Trotternish. Portree is een populaire uitvalsbasis om Skye te verkennen. Trotternish is het meest noordelijke schiereiland van het eiland Skye, hier liggen Portree, het dorp Uig in de beschutte Uig Baai en de streek Staffin met de Staffinbaai en dinosaurus voetafdrukken op het strand. De meest bekende bezienswaardigheden op het schiereiland zijn de Old Man of Storr en de Quiraing.

 

Old Man of Storr

 

 

De heuvel Storr is ontstaan door een aardverschuiving en vormt een opmerkelijk contrast met het omliggende groene glooiende landschap. De top van de Storr is ook het hoogste punt van Trotternish. De heuvel met de rotspunten is de Sanctuary en de licht gebogen rots met een hoogte van 48 meter is de Old Man of Storr, door de lichte kromming lijkt de rots wel wat op een vermoeide oude man. Er zijn goede wandelpaden in de heuvels en langs de rotsen maar de beklimming naar de top is vrij moeilijk en niet altijd veilig.

 

Quiraing

 

 

De Quiraing is ook een aardverschuiving op het schiereiland Trotternish met een karakteristiek landschap. In de  kleurrijke heuvels liggen een aantal herkenningpunten: de “Needle”, een 37 meter hoge rots. De “Table” is een relatief vlak landschap tussen de rotsen waar volgens de legende het vee werd verstopt voor rovende Vikingen en de “Prison” is een brede puntige rots in de vorm van een vesting. In het Quiraing landschap liggen goede wandelpaden en een aantal kleine meren, de kleuren zijn vooral bij zondsondergang fascinerend.

 

Cuillin Heuvels

 

Het Cuillin gebergte is rotsachtig met heuvels en bergen en het is een beschermd landschap. De heuvels worden wel onderverdeeld in de Black Cuillin en de Red Cuillin. De hoogste bergtop van Skye ligt in de Black Cuillin, de zwarte heuvels, en het is een moeilijke beklimming naar de top. De Red Cuillin heuvels zijn lager en minder rotsachtig.

De toppen van de Cuillin bestaan voornamelijk uit gabbro, een ruw zwart dieptegesteente, en er zijn in totaal twaalf Munro’s, een Munro is in Schotland een berg met een hoogte hoger dan 3.000 voet oftewel 914,4 meter.

 

 

De bergen kunnen individueel beklommen worden maar de echte uitdaging voor de bergbeklimmer is om de hele bergrug te doen, een moeilijk traject van circa 15 tot 20 uur. Het hoogste punt op de Rode heuvels of de Red Cuillin is de Glamaig, de bergen bestaan voornamelijk uit graniet en bij een bepaalde lichtval krijgen ze een roodachtige tint. De Glamaig heeft  een hoogte van 775 meter en vanaf de top is er een mooi uitzicht op de Zwarte Cuillin en het eiland Raasay.

 

Neist Point

 

 

Neist Point is de meest westelijke punt van het eiland Skye en ligt op het schiereiland Duirinish, de indrukwekkende rotspunt steekt uit tot in de zeestraat de Minch. Op Neist Point staat de vuurtoren en het is een mooie steile wandelroute naar de punt met een mooi uitzicht. De vuurtoren is gebouwd in 1909 en heeft een hoogte van 19 meter, de vuurtoren is geautomatiseerd in 1990. Bij Neist Point zijn veel zeevogels te zien en in zee aan de voet van de kliffen zwemmen regelmatig zeehonden en dolfijnen.

 

Vakantie Skye

 

De Kilt Rock is een waterval in het landschap Ellishadder bij het zoetwater meer Loch Mealt. De oevers bij het dorpje Elgol hebben een hele mooi ligging om de zonsondergang tijdens een vakantie op Skye te fotograferen, het is een ruige kust met uitzicht op de Cuillin heuvels. Er zijn verder nog een aantal kastelen, gehuchten met oude vissershuisjes en het jaarlijkse Sky Live Festival in Portree.

 

 

Het Schotse eiland Skye is een bijzonder mooie bestemming in de Schotse Hooglanden en kan tijdens een vakantie eventueel gecombineerd worden met andere eilanden in de Hebriden. Er zijn door het gevarieerde landschap mooie wandelroutes, er is een ruime keus in accommodaties en vanuit Nederland worden er verschillende vakanties, van wandelen tot rondreizen of sfeervolle hotels aangeboden naar deze unieke omgeving.