Nationaal Park Snowdonia

 

Het Nationaal Park Snowdonia ligt in het noorden van Wales in het westen op het eiland Groot-Brittannië en in het Verenigd Koninkrijk. Snowdonia ligt in de graafschappen Gwynedd en Conwy en heeft een oppervlakte van 2.170 vierkante kilometer. Het natuurgebied is genoemd naar de berg Snowdon, de hoogste berg in het nationale park en de hoogste berg van Wales met een hoogte van 1.085 meter. Het mooie landschap is gevarieerd met bergen, diepe beboste dalen, meren, watervallen, rivieren en een kustlijn met een lengte van 60 kilometer met goede en schone stranden.

 

 

In het nationale park liggen vier bergketens: 1) de meest noordelijke groep met van west naar oost de bergen Moel Hebog, Mynydd Mawr en de Nantlle Ridge. Het Snowdon Massief, de Glyderau en de Carneddau. 2) In het oosten van het natuurgebied liggen de bergen Moel Siabod, Cnicht de Moelwynion en de bergen rondom Blaenau Ffestiniog en in het zuidoosten het Berwyn gebergte. 3) In het zuiden liggen de Cadair Idris, het Tarren gebergte, de Dyfi heuvels en het  Aran gebergte met onder andere de Aran Fawddwy. 4) In het westen liggen de Rhinogydd, de Arenig en Migneint en Rhobell Fawr. De berg Snowdon en omgeving is in het nationale park het meest bezochte gebied om te wandelen, er zijn veel verschillende soorten wandelroutes van licht tot zwaar naar de top van de berg.

 

 

De flora en fauna in het nationale park Snowdonia is bijzonder gevarieerd door de wisselende landschappen. Langs de kust liggen duinen en zoutmoerassen met veel soorten orchideeën en de zeldzame kruisbladgentiaan. In de bergen is er een gevarieerde bergflora en de bossen hebben een belangrijke landschappelijke waarde met onder andere de wintereik, es, lijsterbes en hazelaar. Vogelsoorten in het gebied zijn behalve de zeevogels ook de slechtvalk, korhoen, moerassneeuwhoen, kievit, scholekster, tureluur en de graspieper.

 

Tandradbaan

 

 

In het nationale park ligt de enige tandradbaan van het Verenigd Koninkrijk, de Snowdon Mountain Railway. Het hoogste station van de tandradbaan ligt net onder de top van de berg Snowdon en hier is een restaurant met goed uitzicht op de omgeving. Het startpunt van de tandradbaan ligt in het dorp Llanberis, vanaf hier is er ook een wandelroute naar de top. Het spoor van de stoomtrein heeft een lengte van 7,6 kilometer en het hoogteverschil is bijna 1.000 meter met in totaal zes stations tot aan de top. Het is een schitterende route door de bergen met op elk station mooi uitzicht.

 

 

Wandelen en klimmen

 

In het nationale park zijn veel goed gemarkeerde wandelpaden, de wandelroutes hebben een totale lengte van circa 2.000 kilometer, en er zijn kampeerplaatsen en klimroutes. De vele rotswanden van de Snowdon zijn voor een belangrijk deel de basis geweest van het Britse alpinisme, de eerste keer dat hier geklommen werd was in 1798 toen twee botanici op zoek waren naar alpenplanten. Het eerste Britse boek met beschrijvingen van klimroutes was gebaseerd op klimmen in dit gebied en de berg Snowdon was voor Edmund Hillary het trainingsgebied voordat hij begon aan de beklimming van de Mount Everest. Sir Edmund Hillary was een Nieuw-Zeelandse bergbeklimmer en samen met Tenzing Norgay de eerste klimmer die ooit de top van de Mount Everest heeft bereikt. Het was de negende Britse expeditie naar de Everest, onder leiding van John Hunt en de top werd bereikt in 1953.

 

 

Vakantie Snowdonia

 

Snowdonia is een mooie gevarieerde vakantiebestemming in Wales en in Groot-Brittannië. Er zijn in totaal vijf toeristen informatiekantoren, veel accommodatie mogelijkheden van kamperen, tot bed and breakfast en kleinschalige hotels.

In het nationale park liggen een aantal bezienswaardige dorpen en er zijn veel activiteiten van bergbeklimmen tot watersport, vogels kijken, paardrijden, vissen en leuke activiteiten voor kinderen.

 

 

Vanuit Nederland worden er ook mooie actieve vakanties aangeboden naar het bijzonder gevarieerde natuurgebied.