Stonehenge

 

Stonehenge ligt in het zuiden van Engeland in het graafschap Wiltshire, 60 kilometer ten noordwesten van Southampton. Het is een van de meest bekende bezienswaardigheden van Engeland. Stonehenge, Avebury en de bijbehorende locaties zijn een Unesco werelderfgoed met circa 160 megalithische monumenten zoals menhirs en grafcirkels en heilige plaatsen uit de prehistorie.

 

 

Stonehenge

 

Stonehenge is een fascinerend prehistorisch monument en bestaat uit een ring van staande stenen en enkele honderden grafheuvels. Stonehenge is volgens archeologen gebouwd tussen 2000 tot 300 jaar v. Chr.

 

Er zijn veel theorieën over de oorsprong van Stonehenge, de vier bekendste zijn:

 

1) In de mythologie zou Merlijn, een tovenaar en Keltische druïde, het monument hebben gebouwd door op magische wijze de stenen te transporteren van Mount Killaraus, een legendarische berg in Ierland, naar deze plaats.

2) Volgens een andere theorie was Stonehenge vroeger een Romeinse tempel gewijd aan Caelus of de Griekse mythologische god Uranus.

3) Stonehenge zou vroeger een bedevaartsoord zijn geweest voor genezing.

4) Volgens een andere theorie was de opstelling van de stenen zo gebouwd vanwege de goede akoestische eigenschappen.

 

Waarschijnlijk zal men nooit precies weten wat de oorsprong van het indrukwekkende monument is. Maar Stonehenge wordt in ieder geval wel gezien als een traditionele heilige plaats waar met midzomer elk jaar veel mensen komen kijken naar de eerste zonsopgang van de zonnewende.

 

De bekendste steen van het monument is de “Heel Stone”, het is een grote steen met een dikte van 2,4 meter en een hoogte van 4,7 meter. De Heel Stone ligt 77,4 meter van het centrum van Stonehenge op de Stonehenge Avenue. Het is de eerste steen waar het zonlicht op schijnt bij de zonnewende van midzomer.

 

Stonehenge Avenue

 

De Stonehenge Avenue was verbonden met Stonehenge en werd waarschijnlijk uitgelijnd met behulp van de zonsopgang van midzomer. Aan het einde van de Stonehenge Avenue is een ring van Blauwe hardsteen ontdekt.

 

 

Het Stonehenge landschap ligt op de vlakte van Salisbury in het graafschap Wiltshire, het is een historisch landschap met een oppervlakte van 8,5 vierkante kilometer. Het landschap bestaat uit grafheuvels, kalkgrasland en Nijl bossen, dit zijn kleine groepjes bomen die waarschijnlijk geplant zijn ter herdenking aan de Slag bij de Nijl.

 

Avebury

 

Avebury is een neolithisch monument bestaande uit drie stenen cirkels bij het gelijknamige dorp. Het is een van de meest bekende prehistorische sites in Groot-Brittannië en in Avebury ligt een van de grootste stenen cirkels van Europa.

 

 

Het monument werd gebouwd tijden het Neolithicum of de Nieuwe steentijd, binnen de grote steencirkel liggen twee kleinere steencirkels. De grote cirkel heeft een diameter van 331,6 meter, de stenen in de cirkel hebben een hoogte van 3,6 tot 4,2 meter en sommige stenen wegen meer dan 40 ton. De zuidelijke binnenring heeft een diameter van 108 meter, maar een deel van de cirkel ligt onder het dorp. De noordelijke binnenring heeft een diameter van 98 meter. Er wordt aangenomen dat het monument diende voor rituelen om de kwaadaardige krachten van de natuur te sussen. In Stonehenge en omgeving is een ruime keus in hotels in verschillende prijsklassen.