Ras al Khaimah

 

Het emiraat Ras al-Khaimah ligt in het noorden van de Verenigde Arabische Emiraten en heeft een oppervlakte van 2486 vierkante kilometer, de naam van het emiraat wordt vaak afgekort als RAK. Het noorden van de Verenigde Arabische Emiraten kan ook als de top van het land worden gezien, de betekenis van Ras al-Khaimah is “Top van de tent”. Ras al Khaimah ligt in het westen aan de Perzische Golf, in het oosten ligt de bergketen Ru’us al Jibal deel van het Hadjargebergte in Oman. Het emiraat heeft weinig hoogbouw en ligt tussen de zee, de groene bergen en de woestijn.

 

Ras al Khaimah stad

 

De hoofdstad van het emiraat heet eveneens Ras al Khaimah. De stad is gebouwd rondom een natuurlijke haven en bestaat uit twee wijken: de Oude stad of RAK-stad en Nakheel. De twee wijken zijn gescheiden door een kreek en verbonden met een brug. Al Nakheel wordt ook wel klein-India genoemd, het is een wijk met veel winkeltjes met Indische producten.

 

Bezienswaardigheden Ras al Khaimah

 

In de Oude wijk ligt het nationaal museum van RAK, het museum is gevestigd in het Al Hisn fort. Het is een archeologisch en etnografisch museum en toont de geschiedenis van het RAK emiraat.

In de Dhow werven is te zien hoe de traditionele Arabische schepen worden gebouwd.

 

Sheikh Zayed moskee Ras Al Khaimah en nieuwbouwwijk RAK-stad.

Het Falayah fort ligt drie kilometer ten zuiden van RAK-stad, het is een oud zomerverblijf van de sjeiks van het emiraat. Historisch gezien is het Falayah fort belangrijk omdat hier in 1820 het Vredesverdrag met Groot-Brittannië werd getekend.

Sheba’s Palace, de restanten van het paleis van Koningin Seba liggen op een heuvel boven het dorp Shamal Julpar. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het paleis en zelfs de ouderdom is niet precies bekend maar veel legenden zijn gerelateerd aan Sheba’s Palace.

 

Shimal is een archeologische opgraving, zes kilometer ten noordoosten van de stad in de omgeving van de Ru’us al Jibal bergen. De opgraving met een wachttoren, nederzettingen en de Umm an- Nar en Wadi Suq graven stamt uit de pre-islamitische tijd en is ruim  4000 jaar oud. Voorwerpen uit Shimal zijn te zien in het nationaal museum.

Het Dhayah fort ligt ten noorden van Al Rams tussen de palmtuinen en de bergen. Het fort is gebouwd in de 16de eeuw en heeft een mooi uitzicht op de Perzische Golf. Het militaire fort Dhayah beschermde de stad tegen indringers.

 

Al Jazirah Al Hamra is een spookstad in het zuiden, er zijn verlaten oude huizen en een moskee te zien. Van oudsher was het dorp de thuisbasis van de Al Zaab stam.

 

Het Iceland Waterpark ligt ten zuiden van RAK-stad, er zijn ruim 50 attracties zoals de pinguïn baai, de sneeuwrivier en de grote tornado, waterplezier voor jong en oud.

 

 

RAK Zoo, de dierentuin is geopend op 23 september 2014, er zijn unieke wilde dieren en zeldzame vogels te zien. Er is een kamelencircuit, een fietscircuit, verschillende restaurants en een speelhoek voor kinderen. De dierentuin is dagelijks geopend van 09:00 tot 19:00 uur.

In de Al Hamra Marina zijn talloze watersporten mogelijk, zoals kayaking, vissen en duiken.

Camel Racing, de kamelenraces vinden elke vrijdag plaats vanaf oktober tot maart van 06:30 tot 09:30 uur. De locatie kan wisselend zijn, informeer in het hotel.

 

 

In de omgeving zijn veel excursies mogelijk zoals een woestijnsafari, bezoek aan de Wadi’s zoals de Banyan Tree Al Wadi met de bijzondere valkenshow en een dagtocht naar Dubai.

 

Ras al Khaimah is een vakantieplaats in opkomst en in vergelijking met Dubai of Abu Dhabi nog onbekend. Door de combinatie van de rustige blauwe zee, de stranden. Het milde klimaat, de opmerkelijke gastvrijheid, de ruige woestijnduinen, het gebergte, de attracties en de vele bezienswaardigheden is RAK ook een interessante winterzon vakantiebestemming.