Sharjah

 

Het emiraat Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten grenst aan het emiraat Dubai en ligt grotendeels landinwaarts maar grenst ook deels aan de Perzische Golf en aan de Golf van Oman. Aan de Golf van Oman liggen de kustplaatsen Dibba Al Hisn, Khor Fakkan en Kalba. In de Perzische Golf liggen de eilanden Sir Abu Nu’ayr en Abu Musa, ze worden zowel door Iran als door het emiraat Sharjah geclaimd. Sharjah is een alcoholvrij emiraat, in openbare gelegenheden wordt geen alcohol geschonken.

 

Sharjah Stad

 

Sharjah-stad is de hoofdstad van het gelijknamige emiraat en was in 2014 “Hoofdstad van de Islamitische cultuur”, eerder kreeg de stad al de titel “Hoofdstad van de Arabische wereld”. Er zijn veel moskeen, een aantal paleizen, universiteiten en oude huizen, de architectuur is in harmonie met de culturele identiteit van islamitische waarden en historisch erfgoed.

 

De Sharjah Biënnale organiseert tweejaarlijkse tentoonstellingen voor hedendaagse beeldende kunst maar er is ook een permanente collectie in het Sharjah Art Museum. Naast de moderne kunst uit het Midden-Oosten is er speciale aandacht voor kalligrafie en voor kunstwerken van hoogbegaafde kinderen met een weergave van hun Arabische kinderjaren.

De Sharjah Theaterdagen is een jaarlijks theaterfestival en de Sharjah Monumentdagen een jaarlijks erfgoed festival. Er zijn nog veel andere musea in de stad, zoals een archeologisch museum, een automuseum en een ontdekking museum voor kinderen.

 

Al Khan

 

In het zuiden van de stad ligt de wijk Al Khan, het is de grens tussen de emiraten Sharjah en Dubai. In Al Khan ligt het Sharjah Aquarium met 20 zeeaquariums en ruim 250 vissoorten. In Al Khan zijn oude nederzettingen ontdekt en rondom de Al Khan Lagoon liggen zandstranden.

 

Khor Fakkan

 

Nahwa en Khor Fakkan liggen 135 kilometer ten oosten van de stad Sharjah. Het dorp Nahwa is een counterenclave, een enclave in een enclave, rondom het dorp ligt Madha, grondgebied van Oman. Het dorp ligt in een bergachtige omgeving, vijftien kilometer ten zuiden van Khor Fakkan. De kustplaats Khor Fakkan ligt aan de Golf van Oman en is een natuurlijke diepzeehaven, het is een van de belangrijkste containerhavens van de Verenigde Arabische Emiraten. Khor Fakkan heeft lange en rustige zandstranden, het is een mooie omgeving om te snorkelen en ongerepte baaien en strandjes zijn per boot bereikbaar.

 

Kalba

 

Kalba ligt 30 kilometer ten zuiden van Khor Fakkan aan de Golf van Oman. Kalba was vroeger het achtste emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten maar is nu deel van het emiraat Sharjah. Het is een rustige stad met weinig economische of toeristische  activiteiten. Kalba heeft mooie zandstranden en aan de zuidkant van de stad ligt Khor Kalba, een moeras met een mangrovebos, het natuurgebied is een vogelreservaat.

 

Een vakantie in het emiraat Sharjah kan gericht zijn op de culturele hoofdstad of een strandvakantie aan de rustige en mooie Khorfakkan stranden aan de Golf van Oman: