Kasteel Mir

 

Het Kasteel Mir in Wit-Rusland ligt in de gelijknamige stad Mir, 92 kilometer ten zuidwesten van de stad Minsk en 32 kilometer ten noorden van het Kasteel Njasvizj. Het Mir kasteel lag van 1921 tot 1939 op het grondgebied van Polen, beide kastelen zijn nu een Unesco werelderfgoed. Het kasteel of eigenlijk het Mir kastelen complex staat symbool voor een turbulente geschiedenis in deze regio met verschillende culturele invloeden die echter in het kastelen complex een mooie eenheid vormen.

 

Het kasteel is gebouwd vanaf 1506 tot 1510 op de plaats van een middeleeuws houten kasteel, oorspronkelijk in een gotische stijl. Aan het einde van de zestiende eeuw werden er in renaissance stijl decoraties, balkons, veranda’s en een beschermende muur aangebracht.

 

Het kasteel werd voor lange tijd verlaten en liep bij de “Slag bij Mir” op 9 en 10 juli 1812 tijdens de invasie van Napoleon in Rusland ernstige schade op. De stad Mir werd hierna gebruikt als hoofdkwartier door Jerome Bonaparte totdat hij ruzie kreeg met zijn broer en hij met zijn leger de stad moest verlaten, bij het terugtrekken van het leger werd het kasteel Mir deels opgeblazen met buskruit.

 

Aan het einde van de negentiende eeuw begint men weer met de wederopbouw, deze keer vooral in barokstijl.

In 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het kasteel bezet door de Duitsers en als getto gebruikt voor de lokale Joodse bevolking voorafgaand aan liquidatie.

 

In 1980 begint tenslotte weer de wederopbouw van het kasteel waarbij ook het park bij het complex als geheel wordt betrokken. Het is nu een sierlijk kastelen complex met verschillende gebouwen met een kerk en een kasteel met vijf torens. Het geheel staat op een heuvel op een hoogte van 164 meter en rondom ligt een park. Kasteel Mir is een belangrijke bezienswaardigheid omdat het symbool staat voor de roerige geschiedenis in van Wit-Rusland. Op korte afstand van het kasteel ligt een goed hotel met restaurant.